Regeringen höjer skatten på alkohol och tobak – så mycket dyrare blir en vinflaska

Ett förslag om att höja skatten på alkohol och tobak för att stärka försvaret har länge varit under diskussion hos regeringen. Nu står det klart att en höjning blir av, vilket bland annat innebär att alkoholhaltiga drycker på systembolaget blir dyrare.

2019 kom regeringen, Centern (C) och Liberalerna (L) överens om att höja försvarsanslagen successivt 2022–2025. Man beslutade då att höjningen på fem miljarder kronor 2022 skulle betalas med en bankskatt, men hur man skulle finansiera det ökade anslaget på fem miljarder 2023 var ännu oklart.

Så mycket dyrare blir alkohol

Under måndagsmorgonen stod det klart att regeringen enats om att höja skatten på alkohol och tobak, för att stärka försvaret.

En man har köpt en platta öl på systembolaget på Folkungagatan, Södermalm. Foto: TT

Den höjda skatten på alkohol kommer att innebära att en flaska vin blir omkring en krona dyrare från 2023. En 75 centiliters flaska sprit blir några kronor dyrare, och en öl blir i snitt 25 öre dyrare.

Därför höjer man alkoholskatten

När TT frågade varför ska just höjd alkohol- och tobaksskatt betala försvarsanslag svarade de:

– Alkoholskatten är ju inte indexerad alls, så höjer man inte den så urholkas den skatten och vi har ju inte lägre ambitioner nu för folkhälsan, säger finansministern Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Finansministern Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);