Foto: Wikimedia commons/TT

Björn Ulvaeus ryter ifrån – efter nya larmet om gängkriminella: ”Situationen börjar bli ohållbar”

Det är dags för Sverige att ompröva sekretesslagstiftningen – för att få ordning på klanbrottsligheten.

Det menar Björn Ulvaeus – som nu ryter ifrån i en egen artikel i Dagens Nyheter.

Det var förra veckan som vice rikspolischef Mats Löfving skapade stora rubriker när han i Ekots Lördagsintervju förklarade att det finns 40 kriminella nätverk i landet – något han benämnde som ”klaner”.

– Det är långt ifrån alla som vill bli en del av det svenska samhället. Just nu finns det 40 kriminella nätverk i Sverige, klaner. De har kommit till Sverige enbart i syfte att organisera och skapa kriminalitet, skaffa sig makt och tjäna pengar. Det handlar om narkotikabrott, utpressning men de tar sig också in i näringslivet och i det politiska livet, styrningen av kommuner, sade vice rikspolischef Mats Löfving i Ekots Lördagsintervju.

Enligt Löfving fostras även barnen in i kriminaliteten.

– Hela familjen, släkten och klanen uppfostrar barnen för att ta över styrningen av den den kriminella organisationen, sade han.

Foto: TT

Detta besked har under den senaste tiden fått många reaktioner.

Nu ger sig även Abba-stjärnan och entreprenören Björn Ulvaeus in i debatten. Han oroas över den ökade klanbrottsligheten, och tycker att Sverige borde se över sin sekretesslagstiftning – för att lättare komma åt brottsligheten.

”När kriminella gäng raserar förtroendet för våra viktigaste institutioner är det dags att tänka om i frågor som rör integriteten”, skriver Björn Ulvaeus i DN, uppger Expressen.

”Målet måste i första hand vara att göra så att livet för den kriminelle blir mycket tungt att leva”, skriver Abba-stjärnan.

För några år sedan föreslog Ulvaeus fler övervakningskameror.

”Kriminella gäng håller på att rasera förtroendet för institutioner som är byggda för att skapa trygghet och omsorg om de mest sårbara i vårt samhälle … Situationen börjar bli ohållbar”, skriver han.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Vad tycker du om Björns åsikter? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);