Svenskarnas förtroende för Anders Tegnell och FHM minskar – lägsta nivåerna sedan pandemins start

Ny mätning visar att svenskarnas förtroende för Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen Anders Tegnell är det lägsta sedan coronapandemins start, enligt DN/Ipsos undersökning i december.

Svenskarnas förtroende för myndigheternas förmåga att hantera coronapandemin fortsätter att sjunka, rapporterar TT.

Foto: Amir Nabizadeh, TT/ Claudio Bresciani/TT

I september svarade 56 procent att man har stort förtroende för myndigheterna generellt. Men nu, i december, svarar endast 34 procent samma sak.

Vad gäller förtroendet för Folkhälsomynidgheten i sig har det fallit från 68 procent i oktober till endast 52 procent i december. Och för Anders Tegnell har förtroendet sjunkit från 72 till 59 procent under samma period.

”Befinner sig i en utförslöpa”

Det är de lägsta nivåerna sedan mätningarna startade i mars.

– Förtroendet befinner sig i en utförslöpa. Den stora risken är att om förtroendet försvinner för myndigheterna så är det färre som lyssnar på de råd och rekommendationer som de ger. Det kan ha reella konsekvenser för liv och död, säger Nicklas Källebring opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Även förtroendet för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och äldreomsorgen rasar till nya bottennoteringar.

Andelen som känner stort förtroende för regeringen är 31 procent i december. Samtidigt uppger 12 procent att de är nöjda med hur oppositionen har agerat under pandemin.

Hur är ditt förtroende för myndigheterna och Anders Tegnell? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);