Trafikverkets viktiga uppmaning – för att rädda liv i jultrafiken: ”Håll avstånd”

Oavsett väder är julen en av de mest trafikintensiva helgerna under året något som gör att även olyckorna ökar.

Nu uppmanar Trafikverket befolkningen till försiktighet i ett försök att minska trafikens påverkan på en redan hårt belastad akut- och intensivsjukvård.

Coronaviruset har genomsyrat hela 2020 och temat fortsätter över både jul- och nyårshelgen. Men trots att julhelgen inte blir som vanligt i år tror Trafikverket att resandet kommer fortsätta.

Speciellt eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanat befolkningen till att undvika kollektivtrafiken.

Viktigare än någonsin

Men som alla vet så är jul- och nyårshelgen en olycksdrabbad helg och växlande väder och väglag gör att man som bilist bör vara extra försiktig.

Foto: Johan Nilsson, TT/ TT

I år kanske viktigare än någonsin.

– Vi har alla hört hur kritiskt läget är inom vården. Därför vill vi på Trafikverket inför kommande helger påminna om att man ska tänka igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga, säger Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

”Håll avstånd”

Och om du nu måste bege dig ut på vägarna är det bäst att vara ute i god tid, ta det lugnt och hålla avståndet.

– För de som måste resa vill vi vädja om att i första hand hålla avstånd, att välja säkra vägar och att anpassa hastigheten efter rådande väglag. Om du väljer att gå så använd reflex, om du cyklar så använd hjälm. Med små insatser kan vi tillsammans bidra till en bättre säkerhet och en minskad belastning på vården.

Men allra viktigast av allt är att hålla hastigheten. Håller man rätt hastighet hela tiden så ökar det trafiksäkerheten.

– Restiden påverkas också mindre än många tror om man kör lite långsammare – testa gärna vår tidsomvandlare på trafikverket.se där vi också har kartor över var de säkraste vägarna finns, det vill säga de som är mötesseparerade eller har trafiksäkerhetskameror, säger Maria Krafft.

Höjer sin beredskap

Och samtidigt som Trafikverket uppmanar Sveriges befolkning att göra sitt bästa för trafiksäkerheten så gör dem detsamma från sitt håll.

Under helgerna har de höjt sin ordinarie beredskap på de vägar där trafiken är som intensivast så att de snabbt kan ploga och arbeta med halkbekämpning om behovet uppstår.

Dela gärna artikeln så att fler får ta del av Trafikverkets livsviktiga uppmaning.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);