3 främlingar räddade livet på 23-åriga Lydia på tunnelbanan – nu efterlyser hon sina hjältar

Igår, måndag, hade kunnat bli den sista dagen i livet för 23-åriga Lydia, från Stockholm. På tunnelbanan mot Fruängen fick Lydia en anafylaktisk chock, vilket kan vara livshotande. Som tur var kom tre okända räddare till undsättning, och tack vare deras snabba agerande kunde Lydias liv räddas. 

Nu vill Lydia hitta sina hjältar för att tacka dem för vad de gjorde. På Facebook har hon skrivit en efterlysning i hopp om att allmänheten ska hjälpa henne att hitta dem. 

Måndagen hade kunnat sluta illa för 23-åriga Stockholmsbon Lydia Rasho. När hon färdades på tunnelbanans röda linje mot Fruängen drabbades hon plötsligt av en anafylaktisk chock, vilket är en allergisk reaktion som kan leda till döden om det inte behandlas omedelbart. 

När tåget Lydia befann sig på var mellan Stadion och Östermalmstorg kunde hon knappt andas. Klockan var någonstans mellan 15.30 och 15.45, vilket innebar rusning och svår trängsel på tunnelbanan. 

Lydia kände att hon var påväg att svimma och hade därför svårt att prata. Det enda ord hon fick fram var ”astma”, vilket gjorde att folk började att skrika efter vatten. När tåget stannade vid Östermalmstorg tog två kvinnor initiativet att dra ut Lydia på perrongen och lägga henne ner.
”Tack o lov hade jag med min adrenalinspruta i väskan o de hittade o öppnade den o det hade samlats mycket folk runt mig. Så där mitt på perrongen fick jag dra ner byxorna när jag låg på marken o kvävdes o sätta in sprutan i mitt lår […]”, skriver Lydia på sin Facebooksida.

I det långa inlägget skriver Lydia att de två okända kvinnorna på tunnelbanan räddade hennes liv då de kom till snabb undsättning, drog fram hennes spruta, och fanns med henne fram till att vänner och ambulans var på plats.  

Lydia tackar även en tredje kvinna som sprang fram och lugnade henne och sa att hon själv får sådana attacker ibland och därför vet vad som händer. Nu vädjar Lydia till allmänheten att dela hennes Facebokinlägg så att hon kan hitta sina tre skyddsänglar och tacka dem.

”Om ni ser någon som inte verkar må bra så grip in. När man får en sån attack så kan man inte riktigt kommunicera eller förklara så att vara uppmärksam och agera snabbt. Det kan rädda någons liv.”, skriver Lydia.

Det är sådana personer som räddade Lydia som man vill ha i närheten när något händer.
Dela gärna för att hjälpa Lydia att hitta de som räddade hennes liv.

Publicerad av Newsner