Barnen får en chock när de ser vad läraren håller upp. Men anledningen är genial och visar vad livet handlar om.

Det finns många olika sätt att berätta för yngre människor vad de ska prioritera i livet och hur de ska tänka för att vara lyckliga igenom livet. Läraren i den här historien nedan fick verkligen sina elever att förstå vad livet handlar om. Det är vad jag förstår en vandringssägen som syftar till att få oss alla att tänka till lite extra och jag tycker verkligen att den lyckas. Läs nedan, kanske kan även du få dig en liten tankeställare om vad livet handlar om.  

Det var så att en lärare i filosofi stod framför sin klass med ett antal olika föremål på bordet intill sig. När lektionen skulle till att börja, plockade han plötsligt upp en majonäsburk och några stora stenar. Burken var tom, men luktade fortfarande illa och eleverna på första raden började grimasera.

Läraren fyllde sedan glasburken med de största stenarna han fick i och frågade sedan sina elever om burken var full, vilket de enades om att den var.

Han plockade då upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lite lätt och småstenarna åkte då ner i tomrummet mellan de större stenarna och fyllde burken helt.

Han frågade åter sina elever om burken var full, de kollade frågande på varandra och nickade sedan.

”Det jag vill med det här, är att ni ska tänka er att den här burken representerar ert liv. De stora stenarna är viktiga saker. Saker som er familj, er hälsa, era nuvarande eller framtida barn. Saker som skulle göra att om ert liv gick förlorat och bara dessa saker återstod, skulle ert liv fortfarande vara värdefullt och viktigt för er.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, men som är sådant som går att ersätta. Så som ert jobb, ert hus, er bil eller något annat som kan få er att känna er stressade. De små stenarna är sådana små ting”, förklarade läraren.

Han fortsatte sedan:

”Om ni lägger de små stenarna och sanden i burken först, finns det inget utrymme för de större stenarna, de viktigare sakerna. Om ni väljer att lägga all energi på småsaker, kommer ni aldrig att ha plats för saker som är viktiga för er. Var uppmärksam på det som är oumbärligt för att ni ska vara lyckliga. Lek med era barn, gör roliga saker med er partner och annat som gör er glada. Det kommer alltid att finnas tid för att gå till jobbet, att städa, eller annat.”

Han avslutade sedan:

”Ta hand om de större stenarna först. De saker som verkligen betyder något för er och sätt prioriteringar. Resten är bara sand. Sand ni kan fokusera på i andra hand.”

Jag tycker verkligen att läraren har helt rätt i det han skriver, om du håller med får du gärna klicka på gilla här under.