Bebisen dumpades i kraftverket – då agerade polisen Christer som en äkta hjälte

”Hon får inte dö” var allt som for genom polisen Christer Nilssons huvud när han såg bebisen ligga på botten av kraftverket. Utan att tveka hasade han sig ner i det iskalla vattnet för att rädda flickan. Nu döms pappan till bebisen för 10 års fängelse för vad han gjorde. 

Söndagen den 14 augusti fick Östersundspolisen ett larm om ett lägenhetsbråk i ett litet samhälle i Jämtland. Polisen Christer Nilsson och hans kollega satte sig i bilen för att köra till platsen, och fick samtidigt höra att situationen förvärrats då grannar börjat ringa om det stökiga bråket. 

Då det var över tolv mil till orten la Christer gasen i botten samtidigt som en annan patrull från Kramfors beordrades till platsen. Kort därefter fick alla veta att en bebis fanns i lägenheten där bråket ägde rum. Mamman berättade att pappan hade tagit barnet och sagt att han skulle åka till ett kraftverk i närheten för att skada barnet och sig själv. Utan framgång försökte hon stoppa pappan som snabbt försvann med barnet in i skogen.

Christer beställde en ambulans och ökade hastigheten medan han oroligt undrade vad pappan skulle ta sig till med barnet. Medan de körde fick de höra på polisradion att den andra patrullen var framme. På plats vid kraftverket fanns mannen och den chockade kvinnan, men ingen bebis. Mannen attackerade patrullen som försvarade sig med pepparspray. Därefter handfängslades han och greps, men fortfarande syntes ingen bebis till. 

När Christer kom till platsen skrek han ”Var är barnet?”, varpå kollegan pekar ner mot ett stängsel ovanför en dammlucka. 
– Jag tittade rätt ner i avgrunden och såg en naken bebis cirka 25-30 meter ner liggande på en torrlagd del av kraftvcerkets botten. jag såg hennes nakna kropp, massor med blod och hur hon rörde ena armen litegrann, berättar Christer för Tidningen Svensk Polis

Christer tvekade inte. Han begav sig mot utloppet som var brant och omgivet av stenar, stängsel och taggtråd. När Christer fått klartecken från vakthavande befäl tog han av sig ytterkläderna och hoppade i vattnet. Han simmade i vad som kändes som en evighet, och efter 80-100 meter var han framme vid barnet. Christer lade sig brevid henne medan ambulansmännen undersökte henne. Han tog hennes iskalla hand och såg att hennes blick var stilla och tom. 
– Jag bara skrek ”nej” flera gånger. Jag ville inte att hon skulle dö, allt var så jäkla orättvist, och fortsatte hålla hennes hand hela tiden.

När Christer tänkte att allt var över kände han hur flickans fingrar rörde sig runt hans. Bebisen överlevde mirakulöst, och kort efter händelsen fyllde hon ett år. I torsdags dömdes pappan till tio års fängelse för försök till mord, grov misshandel och olaga hot.
– I jobbet är man van vid att folk stökar, men här var det ett alldeles oskyldigt litet barn som drabbades. Jag ser mig inte som någon hjälte för just då var jag inte rädd alls. Jag har aldrig fått en sådan otrolig känsla för någon som jag fick för det här barnet och det var därför jag orkade fortsätta simma. Flickan hjälpte mig – annars hade jag aldrig klarat det, säger Christer till Svensk Polis.

 

Det är tack vare personer som Christer som brott motverkas och vi kan få en tryggare värld. Dela gärna om du vill hylla Christers hjälteinsats.