Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Bonden hånas av advokaten i domstolen. Men hans svar? Klockrent.

Bonde var tidigare ett skällsord, en beteckning för lat och dum underklass, vilket är bevarat i ord som ”bondlurk” och ”bondtölp”.

Lyckligtvis har tiderna förändrats och jag tror de flesta hyser en ganska stor respekt för dagens jordburkare, vad skulle vi egentligen göra utan våra bönder? 

I den här historien verkar dock en del fördomar leva kvar, eftersom advokaten försöker dumförklara en bonde som sökt skadestånd efter en olycka. 

Men bondens svar när han pressas i rättegångssalen? Jag tror inte advokaten var förberedd på detta… 

Så här går historien: 

Bonden Stefan beslutade sig för att skadorna han ådragit sig efter en allvarlig olycka var skäl nog att dra åkeriföretaget som var inblandat i kraschen inför domstol. Åkeriet hade anlitat en dyr försvarsadvokat, vars jobb var att få företaget att slippa betala skadestånd. Och advokaten gjorde sitt bästa för att sätta press på bonden i rättssalen.

”Hur kommer det sig att du berättade för polisen på olycksplatsen att du mådde bra efter det som hände?”. Du sa: ‘Det är ingen fara med mig’, strax efter olyckan”, inledde advokaten. 

Bonden Stefan svarade: ”Ja, jag ska berätta vad som hände. Jag hade just lastat på min favoritåsna Suzie på flaket…”

”Jag har inte bett dig klargöra för några detaljer”, avbröt advokaten och fortsatte:

”Svara på den enkla frågan. Hur kommer det sig att ni sa ‘Jag mår bra´till polisen efter olyckan”?

Bonden: ”Jo, jag hade nyss fått upp Suzie på släpet och jag började körde på vägen….”

Advokaten avbröt honom igen och sa: ”Käre domare, jag försöker få fram ett svar på varför Stefan, vid olycksplatsen, talade om för polisen att han mådde bra. Och så nu, flera veckor efter händelsen, försöker han stämma min klient. I min bok är han är bluff. Kan du vara så vänlig att tala om för honom att han bör svara på frågan”. 

Domaren blev intresserad av vad bonden Stefan hade att säga till sitt försvar. 

”Jag skulle vilja höra dig berätta om vad som hände”, förklarade domaren för bonden. 

Stefan tackade domaren och började berätta:

”Jo, precis som jag försökte säga tidigare så hade jag just gjort klart med min åsna Suzie i släpet. Jag började köra på motorvägen när en stor lastbil dundrande in i sidan på mitt släp. Föraren hade uppenbarligen ignonerat en stoppskylt och träffade mig med full kraft. Själv kastades jag ned i ett dike och Suzie flög åt andra hållet. Jag hade riktigt ont och vågade inte röra mig. Då hörde jag min åsna vrida sig i plågor på andra sidan vägen”, förklarade bonden och fortsatte:

”Jag förstod att det var riktigt illa, bara genom att höra hennes smärtsamma rop på hjälp. Strax efter olyckan kom en polis till platsen. Han kunde också hör hur Suzie stönade och jämrade sig, så han gick fram till henne. Polisen gjorde en snabb bedömning, tog fram sin pistol och sköt henne mellan ögonen. Det var förmodligen det enda rätta att göra. Sedan gick polisen fram till mig med vapnet i handen och tittade på mig”. 

Han sa: ”Din åsna var i så dåligt skick att jag var tvungen att skjuta henne. Hur mår du?”

”Så vad fan skulle du säga?”

 
 

Läs mer om...