Brodern med Downs syndrom anmäls till hälsomyndigheten. Familjens svar? Guld.

Andrew Ankar är 20 år gammal och arbetar på en restaurang hans familj ägt sedan 1979. Sedan Andrews pappa gick bort i cancer ifjol har Andrew, som har Downs syndrom, tagit ett steg fram för att fylla sin pappas skor och se till att restaurangen fortsätter att vara lika framgångsrik som tidigare. ”Jag gillar att arbeta vid disken som min pappa brukade göra. Han visste alltid allas namn och nu gör jag också det”, säger Andrew till Today. Och Andrew gör verkligen ett bra jobb på familjens restaurang och är uppskattad av såväl gästerna som av de anställda. Därför kom det som en stor chock för alla när det visade sig att en okänd person hade anmält Andrew till hälsomyndigheten. ”Anmälaren påstod att det fanns en person i köket som inte borde befinna sig runt platsen där maten tillagas”, berättar Andrews mamma. Personen som anmälaren syftade på var Andrew. Anmälan chockade alla fullständigt och med anledning av det inträffade bestämde sig Andrews storebror, Alex, för att skriva ett inlägg om sin lillebror på Facebook. Och hans inlägg fick verkligen enormt genomslag. I skrivande stund har det gillats nära 70 000 gånger och delats vidare nästan 20 000 gånger. Läs hela inlägget här under!

Ända sedan min pappa gick bort har min lillebror arbetat dag in och dag ut på Ankar’s Hoagies (en restaurang, reds. anm.) för att se till att arvet från min pappa fortsatte att vara starkt.

Allt från att välkomna kunder till att göra rent matsalen och att stå vid grillen, Andrew arbetar otröttligt för att se till att vår verksamhet är en succé – och han gör det allt med ett leende på läpparna.

När jag gick veta att någon hade fräckheten att skicka in en anmälan till den lokala hälsomyndigheten på grund av att en vuxen med Downs syndrom jobbade i köket på ett ställe han inte är anställd av, utan äger, blev jag helt golvad.


Alex Ankar (Facebook)

Det får mitt blod att koka över att det finns människor i den här världen som inte har ett uns av vänlighet i sina hjärtan för att uppskatta vilken fantastisk person han är.

Det faktum att det finns personer i den här världen som ser människor med funktionshinder som lägre stående äcklar mig.

Ibland sitter jag bara och förundras över Andrews förmåga att älska alla… till och med människor som inte förtjänar hans vänlighet.

Han känner inget hat.

Om människor som ständigt förlöjligar personer med funktionshinder hade hälften av Andrews förmåga att älska ALLA, skulle den här världen vara en bättre plats.

Jag utmanar varenda en där ute som läser det här att ta en minut och lägga alla meningsskiljaktigheter åt sidan.

Oavsett om det handlar om förmåga, ras, sexuell läggning, religion, vad som helst – försök att lägga era meningsskiljaktigheter åt sidan och älska varandra.

Lita på mig, världen skulle vara en mycket bättre plats om alla hade samma förmåga som Andrew.


Andrew Ankar (Facebook)

Han är inte den med funktionshinder, vi är.

Älskar dig grabben,

Alex Ankar

Här kan du läsa hela originalinlägget på Facebook. (på engelska)

FOTNOT: När hälsomyndigheten kom till restaurangen hittade de inga som helst konstigheter och anmälan lämnades därför utan åtgärd. Andrew arbetar som vanligt i sin familjs restaurang och har efter händelsen fått ett enormt stöd från samhället där han bor. På Facebook har bland annat en grupp som stöttar Andrew skapats som i skrivande stund har flera tusen medlemmar.

Du får gärna dela det här vidare för att hjälpa till att sprida Andrews historia vidare så att ännu fler kan få läsa om den här fina killen som verkligen gör ett beundransvärt jobb på sin familjs restaurang.