Chefen vill lura kunderna på pengar – då sätter mekanikern verkstan i chock

Om du ljuger och luras brukar det alltid slå tillbaka förr eller senare – för det är så sant som det är sagt att ärlighet varar längst.

Det är den här berättelsen ett utmärkt exempel på. När mekanikern på en verkstad blir uppmanad av sin nya chef att lura kunderna och ta hutlösa priser bestämmer han sig helt enkelt för att sätta ner foten – och följderna låter inte vänta på sig.

Jag vet inte om den här historien har hänt på riktigt men jag tycker att den har en så viktig poäng att jag vill dela den med er. Tack gode gud för ärliga människor!

Jag arbetade på en verkstad och en dag fick vi en ny verkstadschef. Fram till dess hade vi alltid inspekterat, beräknat och sedan sålt det vi arbetat med på egen hand – men den här nya killen ville inspektera bilarna och sen beräkna kostnaderna. 

Tidigt en lördagsmorgon kom en tjej i 20-årsåldern in med sin bebis till verkstaden. Hon förklarade att bromsarna i hennes bil lät illa. Jag tog uppdraget, testkörde bilen och åkte sedan in med den till verkstaden.

Jag märkte att bromsbackarna var utslitna, jag kollade bromstrumman och den var okej, hjulcylindrar och fjädrar var okej, hårdvaran var okej. Jag beräknade priset för reparationen och det landade på ungefär 1 500 kronor.

Jag gick till den nya verkstadschefen och gav honom min prisberäkning, varefter han följde med bort och tittade på bilen.

Det tog inte ens 30 sekunder innan han sa att jag behövde lägga till nya hjulcylindrar, nytt hårdvarukit och två nya bromstrummor i beräkningen.

Jag förklarade att alla delar han ville ersätta var okej, men han sa att jag bara skulle göra det. Jag ryckte på axlarna och gick därifrån. 

Han gick tillbaka till sitt kontor men själv tog jag raka vägen till det proppfulla väntrummet. Jag ställde mig i mitten av rummet och började berätta för alla kunder vad den nya verkstadschefen ville göra.

Därefter gick jag iväg för att hämta mina grejer och lämna verkstaden.

Verkstadschefen försökte hindra mig från att lasta in mina verktyg i bilen. Under tiden kom kanske fem kunder dit och hjälpte mig lyfta in sakerna i bilen innan de började skrika på verkstadschefen. 

De ville allihop att deras bilar skulle sättas ihop och bli nersläppta från liftarna. Det artade sig så illa att en kund ringde polisen samtidigt som verkstadschefen ringde ägaren.

Polisen och ägaren kom till verkstaden. Jag höll på att montera fast hjulen på den där tjejens bil när ägaren kom över för att prata med mig.

Jag berättade för honom vad som hade hänt och vad jag hade gjort.

Ägaren gick till verkstadschefen, som var omgiven av alla ursinniga kunder, och gav honom sparken på stående fot.

Jag bestämde mig där och då för att jag ändå skulle sluta mitt jobb eftersom ägaren bara spelade teater – det var givetvis han som hade gett direktiven till verkstadschefen.

Vid den tidpunkten hade några andra mekaniker också börjat packa ihop sina prylar.

När jag gick mot min bil för att åka iväg kom tjejen som jag hade hjälpt fram och tackade mig. 

Hon frågade om jag visste någon annan verkstad som kunde laga hennes bil, men jag sa att jag kunde fixa det själv. 

Vi åkte iväg till en affär där man kunde köpa bil- och reservdelar, köpte det vi behövde, åkte till mitt hus och reparerade bromsarna.

Det var år 1989.

Vi har nu varit gifta i 27 år – och den där verkstadschefen kunde inte få jobb på någon verkstad i närheten.

Källa: Hrtwarming

Ärlighet varar längst! Om du gillade den här historien så får du gärna dela den vidare till alla dina vänner.