Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Ett mystiskt politikermord 1932 skakar Sverige. Det inspirerar en man att bryta ny mark och revolutionera svensk film.

Våren 1932 blir polisen i Stockholm informerad om att en man hittats död i sin bostad. När de väl kommer till platsen inser de att det är juristen och politikern Hjalmar von Sydow som blivit mördad. Förutom Hjalmar har också kokerskan Karolina och hembiträdet Ebba blivit mördade. Polisens bedömning är att de förmodligen har blivit ihjälslagna med ett strykjärn eller järnrör. Efter en tid av utredning grips Hjalmar von Sydows 23-årige son Fredrik. Han visar sig också vara skyldig till mordet. Nyheten lamslog Sverige, men för regissören och skådespelaren Anders Henrikson var ”de von Sydowska morden” det som la grunden till att han lyckades revolutionera svensk filmhistoria.

Under 30-talet handlade svensk film uteslutande om pilsnerfilmer och lustspel. Det skulle vara lättsam underhållning som var enkelt att ta till sig. 1940 förändras allt när filmen Ett brott går upp på biograferna.

Mannen bakom filmen var regissören och skådespelaren Anders Henrikson. Han inspirerades av ”de von Sydowska morden” och skrev ett filmmanus. 8 år efter händelserna som skakade Sverige går dramat upp på teatrar i Stockholm. Men filmbolagens vilja att visa ett svårsmält drama med ett olyckligt slut på biograferna är svag. Att satsa på dramat som baserats på ”de von Sydowska morden” ansågs vara lönlöst.

Ett filmbolag vågade anta utmaningen; Terrafilm och den nytänkande producenten Lorens Marmstedt. Och, den i mångas ögon vågade satsningen, gick hem. Publiken vallfärdade till biograferna och recensenterna var lyriska.

När Sveriges filmjournalister skulle utse årets film blev Ett brott utsedd till årets bästa film – utan konkurrens. Trenden var tydlig: Ett brott hade revolutionerat svensk film. Man började tala om ett före och efter. Draman byggde på verkliga händelser var det nya sättet att göra film och teatrar. Pilsnerfilm och lustspel var ålderstiget.

En ny era hade inletts. Allt tack vare Anders Henrikson och inspiration han fått från de tragiska morden i Stockholm 1932. Det brutala mordet skakade Sverige, men likaså gjorde filmen Ett brott. En film som skulle komma att ta Sverige in i en ny era av filmskapande.

Källa: Land.