Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Fiskarens oväntade svar förvånar honom. Men sista raden säger allt.

Den här vackra vandringshistorian om enkelhet hittade vi först på Zandra Lundbergs blogg. Det är en fantastisk historia om vad lycka egentligen handlar om. Den berörde verkligen mig och därför vill jag dela den till så många som möjligt. Den handlar om att vi inte ska bry oss om att jaga andras definitioner av lycka utan istället fundera på vad som göra oss själva lyckliga. Eller som Zandra så bra skriver det: ”Det sägs att det är när vi slutar jaga världens definition på lycka, som vi upptäcker att valet att leva i glädje fanns framför oss hela tiden.”

En affärsman var på semester i en liten mexikansk fiskeby. Han var ute och promenerade i hamnen en morgon när han såg en fiskare komma in med sin båt. I båten låg flera stora fiskar och affärsmannen gick nyfiket fram och frågade: ”Hur lång tid tar det att få en sådan fångst?”

Fiskaren svarade ”Bara ett litet tag”.

Affärsmannen blev nyfiken: ”Varför stannar du inte ute längre och fångar fler fiskar?”

Fiskaren svarade att det här var tillräckligt för att han skulle kunna ge familjen ett bra liv med allt de behövde.

”Men vad gör du då resten av dagen?” frågade den nyfikne affärsmannen.

Fiskaren svarade: ”Vanligtvis vaknar jag upp tidigt på morgonen, åker ut och fiskar. Sen åker jag tillbaka på förmiddagen och leker med mina barn. På eftermiddagen umgås jag med min fru och vilar med min familj och på kvällarna går vi ner till byn för att spela gitarr, sjunga och dansa.”

Affärsmannen tyckte lite synd om fiskaren och sa: ”Du, jag har en civilekonomexamen och jag kan hjälpa dig att bli rik. Från och med nu är mitt förslag att du ska lägga mer tid på att fiska. Då får du mer fångst och när du säljer fisken får du snart råd med en större båt. Då kan du fånga ännu mer fisk och då har du snart råd med en hel fiskeflotta. Istället för att sälja fisken här i hamnen kan du börja sälja direkt till butikerna. Då kan du flytta in till storstaden och sköta din expanderade verksamhet, sen kan du flytta kontoret in till Mexiko city och expandera i hela världen.”

”Och vad händer efter det?” frågade fiskaren.

Affärsmannen skrattade.

”Då kan du leva som en kung! Och när rätt tid är kommen så kan du sälja företagets aktier och tjäna flera miljoner.”

”Och efter det?” frågade fiskaren.

”Efter det kan du dra dig tillbaka, flytta till ett litet hus här i fiskebyn. Vakna tidigt på morgonen, fånga några fiskar, åka hem, leka med barnen, njuta av dagen med din fru och på kvällarna kan ni gå ut och spela gitarr, dansa och sjunga”.

Vill du ha fler historier som denna? Klicka i gilla här nedan.