Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Frun dog i en bilolycka och maken blev hemlös. Men en fråga från främlingen förändrade allt.

Att förlora allt och hamna på gatan är inget jag önskar ens min värsta fiende. Att tvingas leta efter trappuppgångar eller parkbänkar att sova på och att aldrig veta var nästa mål mat ska komma ifrån måste verkligen vara en mardröm. Jag försöker så ofta jag kan att skänka en slant eller köpa något att äta när jag stöter på en person som befinner sig i en utsatt person, men jag har aldrig gjort det som den här mannen gjorde. Även om jag inte vet var den här historien kommer ifrån från början, eller om den är sann, så innehåller den en poäng som är så viktig att jag var tvungen att dela den med er. Alla kan vi göra något och ofta krävs det inte speciellt mycket för att förändra någons liv!

När jag förra veckan satt och åt frukost på hamburgerrestaurangen där jag bor fick jag syn på en hemlös man utanför. Han satt på baksidan av byggnaden, på trottoaren, tillsammans med sin hund.

Han hade skrivit en skylt som han hade framför sig, där han bad om pengar eller mat till sig själv och hunden. Mannen såg inte ut att använda droger eller alkohol, han såg helt enkelt ut som någon som haft det tufft bara och stött på motgångar i livet.

Under hela frukosten betraktade jag mannen. Han ägnade största delen av sin tid åt att klappa hunden och att hålla upp skylten mot personer som åkte förbi i sina bilar. Ingen stannade.

När jag hade ätit klart min frukost bestämde jag mig för att köra igenom restaurangens drive-through en gång till och köpa ett rejält mål mat till honom. När jag skulle åka därifrån stannade jag till vid mannen och räckte ut påsen med mat. Jag gav honom även en påse med hundmat som jag redan hade i bilen sen tidigare.

Mannen log med hela ansiktet när han fick sin påse, men han blev fullkomligt överlycklig när jag räckte över påsen med hundmat och han började gråta av lycka. När han hade lugnat ner sig efter en liten stund tackade han mig och förklarade att det hade varit så otroligt länge sedan någon hade behandlat honom som en medmänniska.

Jag frågade honom om han skulle vilja jobba lite åt mig, mot ersättning givetvis. Mannen sken upp igen och sa att han var den mest dedikerade arbetare jag någonsin skulle komma att träffa på. Jag gav honom mitt visitkort och en 50-lapp och bad honom möta mig på samma plats nästa morgon.

Dagen efter körde jag åter till hamburgerrestaurangen och mycket riktigt stod mannen där och väntade tillsammans med hunden. De hoppade in i bilen och vi åkte till arbetsplatsen. Och mycket riktigt, mannen arbetade som ingen jag mött tidigare. Han bar fram virke och hämtade alla verktyg jag behövde (jag arbetar som snickare). Hela tiden med hunden hack i häl.

Under dagen förklarade han hur han hamnat i den här situationen. Han hade förlorat sin fru i en bilolycka och nyligen hade banken återtagit huset han bott i de senaste 35 åren. Han hade inga barn eller någon familj och bodde i ett tält på en campingplats tillsammans med sin hund. Dagligen utsattes han för nedvärderade ord från främlingar när han bad om pengar på gatan och inte sällan hände det att folk spottade på honom.

När arbetsdagen var över tog jag med honom till min bank och tog ut hans dagslön som motsvarade 800 kronor. Blicken i hans ögon var värd varenda krona. Det jag gjorde för honom verkade ha gett honom gnistan tillbaka och jag fortsatte att plocka upp honom varje morgon resten av den veckan och betalade honom i slutet av varje dag.

Igår när jag skulle släppa av honom bad han mig att släppa av honom på en ny plats. Han förklarade att tack vare mina pengar kunde han nu hyra en liten stuga där han och hunden kunde få värme och tak över huvudet de kommande månaderna. Han såg nu ut som en helt annan person i jämförelse med den man jag första gången hade mött. Han var glad, positiv och utstrålade verkligen framtidstro.

Han lovade att han var redo att fortsätta arbeta för mig även nästa vecka, om jag ville det. Och även om jag ska jobba på andra sidan av stan kommande vecka har jag redan bestämt mig för att ta omvägen och plocka upp min nya vän.

Det känns helt enkelt rätt.

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.