Hemlöse Adam säljer tavla för 200 kr – då ser antikhandlaren unika stämpeln och avslöjar egentliga värdet

Den hemlösa mannen hittade en tavla slängd i en soptunna och bestämde sig för att lämna in den för drygt 200 kronor.

Men antikhandlaren spenderade sedan veckor för att hitta den hemlösa mannen när han insåg sanningen bakom tavlan.

 

Det var i Edmonton som Adam Gillian, en hemlös man, hittade en gammal tavla i en soptunna. Som hemlös är det ganska självklart att man inte har några pengar. Adam bestämde sig för att se vad han skulle kunna få för tavlan och gick till antikhandlaren Alexander Archbold.

Visade sig vara en Disney-tavla

Tavlan som Adam kom med var en bild på Bambi i från filmen – ni vet scenen när Bambi försöker lära sig att gå? Adam hade snappat upp någonstans att Disney-föremål kunde vara ganska eftertraktat och precis som han trodde gav Alexander Archbold drygt 200 kronor för tavlan. De pengarna skulle Adam klara sig en stund på.

Men väl när Adam hade lämnat butiken började antikhandlaren Archbold att öppna upp tavlan för att ta en närmare titt. Han kunde inte tro sina ögon när han såg vad den hemlöse mannen hade lämnat in.

Handmålat original av Bambi från 1937. Foto: Youtube

Ett handmålat original (!)

Det fanns en certifierad stämpel på bilden av Bambi. Upphovsrätten var stämplad år 1937. Filmen anlände inte till filmsalongerna förrän 1942 – så detta var en handmålad bild på ett ark av celluloid, alltså ett unikt original från när de gjorde filmen Bambi!

Archbold förstod snabbt att bilden kunde ge en ännu större summa än vad han hade trott.

”När jag förstod att den skulle sälja för mycket mer pengar, visste jag att det inte var rätt att ta allt”, sa Archbold till CNN.

Överraskade Adam

Han ville hitta hemlöse Adam och ge honom mer pengar för målningen. Men det var lättare sagt än gjort.

Han körde runt i sin bil och letade i nästan två veckor. Varje hemlös han såg saktade han ner vid i hopp om att hitta Adam. Plötsligt får han kontakt med någon som känner Adam Gillian och tillslut får han tag i honom.

Alexander Archbold. Foto: Youtube

Archbold frågade om inte Adam kunde följa med honom till butiken eftersom han hade en överraskning. Adam var förmodligen väldigt chockad.

Tavlan var värd 37 000 kronor

Väl i butiken lämnar Archbold över drygt 16 000 kronor till Adam och berättade att han  hade kollat marknaden för detta unika föremål och lyckades sälja tavlan för cirka 37 000 kronor på eBay.

Archbold lämnade över ytterligare 10 000 kronor till Adam och bjöd honom på lunch.

”Wow, det är helt fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska säga”, sa en något blyg Adam i en video som Archbold har delat med sig av på Youtube.

Adam Gilling tar emot 16 000 kronor av Alexander Archbold. Foto: Youtube

Insamling på 100 000 kronor

Men dessa pengasummor var inte allt – när Archbold letade efter Adam satte han igång en insamling på GoFundMe  för att få bort Adam från gatan och in på ett hotell för resten av vintern. Insamlingen nådde snabbt sitt mål på 100 000 kronor och Adam kunde flytta in på ett hotell över vintern.

Familjen hittade Adam

Den här historien spred sedan snabbt på nyheterna och Adams familj räckte ut en hand till honom, efter att ha sett att han levde och fanns i Edmonton. Antik-handlaren hjälpte naturligtvis Adam att få kontakt med dem, fixade ett ID-kort och hjälpte honom med planerna att åka hem till familjen i Ontario igen.

”Jag tror på honom”

Innan tåget hem till Ontario skulle gå, passade Adam på att gå ut i kylan och ge en av de andra hemlösa hans vinterkängor. Hans snällhet skulle aldrig försvinna trots att hans liv vände tack vare antik-handlaren.

”Han är en väldigt snäll, ödmjuk person så jag är säker på att han kommer att hitta ett jobb. Jag tror på honom”, sa Alexander Archbold innan han skjutsade iväg Adam till tåget med lunchlåda som hans fru hade gjort åt Adam för hans långa tågresa.

Archbold dokumenterade allt i en video som han har publicerade på Youtube. Se hela äventyret här:

Tänk att ett liv kan vända så här plötsligt över bara några veckor. Alexander Archbold tjänar en hel del pengar på sitt jobb som antik-handlare och syns ofta i lokala TV-sammanhang för hans kunskaper. Men pengar kan också gör en människa blind, kanske till och med snål. Den här historien är ett bevis på att godhet finns inom oss alla. Adam fick träffa sin familj igen som trott att han var borta för längesedan och Archbold fick en ny vän tack vare hans fina gester. Och tillsammans tjänade de båda 37 000 kronor, inte illa det inte.

Sprid gärna denna makalösa historia vidare för att påminna dina vänner om att godhet finns här i världen.