Hon blir förnedrad av en främmande kvinna i kön. Hennes svar? Lysande!

Att få se ut hur vi vill och vara som vi själva önskar är en rättighet som dessvärre sällan fungerar i verkligheten. Många människor tvingas tyvärr stå ut med såväl glåpord som dömande blickar enbart baserat på hur de ser ut. En som vet sannerligen vet det är den amerikanska kvinnan Brynne Huffman. Hon hade en dag satt på sig ett par jeansshorts och en blus och var ute och uträttade lite ärenden på stan. Hon hamnade i en kö där hon kom i samspråk med en trevlig kvinna i kön framför henne. Konversationen var trivsam och hon fick även en komplimang av kvinnan hon pratade med. Upprymd av de fina orden ville Brynne själv skicka en komplimang vidare till kvinnan bakom sig i kön men då fick hon höra något hon inte hade räknat med. Den främmande kvinnan berömde visserligen Brynne för hennes frisyr men sedan valde hon att helt döma ut hennes val av shorts. Brynne blev med all rätt oerhört irriterade och upprörd av det hon var med om i kön och hon bestämde sig därför för att skriva ett oerhört tänkvärt inlägg på Facebook om hur många tar sig rätten att döma andra. Ett inlägg som nu fått stor spridning på nätet och i skrivande stund delats vidare över 74 000 gånger och gillats av över 200 000 på bara ett dygn. Läs hennes hyllade inlägg här under och hjälp gärna till att sprida hennes fantastiska ord vidare när du läst klart.

Idag satte jag på mig ett par denimshorts som gick ner till halva låret, en fluffig vit blus, ett par flip-flops och lämnade sedan huset för att uträtta några ärenden.

Låt mig ta en paus och berätta att det krävdes mod för att både köpa och bära ett par såna shorts då mina ben, även om de är solbrända från simning och muskulösa från dans, inte (1) är var jag vill att de ska vara och (2) inte når upp till traditionella skönhetsstandarder (läs: Photoshopade) på grund av celluliter.

Mitt andra ärende den här morgonen var att lämna in en grej hos budfirman UPS. Jag stod i kö bakom två kvinnor. Kvinna nummer 1 framför mig var runt 60 år. När jag ställde mig bakom henne log hon och gav mig komplimanger för min solbränna och mitt hår. Vi snackade om vädret och om barn ända tills det var hennes tur vid disken.

Upprymd och sugen på att skicka vänligheten vidare vände jag mig mot kvinna nummer 2 bakom mig och log. Kvinna nummer 2 var antagligen runt 30-35 och väldigt attraktiv, ungefär storlek 38 och bar en tröja där det stod ”SAMEXISTERA”.

Hon sa: ”Ditt hår är verkligen fantastiskt”, lutade på huvudet och fortsatte ”men du borde antagligen omvärdera ditt val av shorts.”

Ja. Läs det igen.

Mitt ansikte rodnade omedelbart, inte v skam utan av ilska. Nej, inte ilska. Raseri. Detta samtidigt som mitt huvud långsamt föll åt sidan. Om du har sett mig riktigt arg vet du vad jag menar.

Mina nävar knöts. Jag vet detta eftersom jag kände hur mina naglar trycktes in i min handflata. Så många tankar for genom mitt huvud. Då jag inte hade tid att bli arresterad idag, var det som kom ut följande:

”Du borde antagligen tänka om ditt val av tröja.”

Jag vände mig om och ignorerade henne tills jag lämnade kontoret. Jag ville säga mer men var rädd, av alla saker, för att jag skulle börja gråta. Allt jag ville göra var att gå hem och byta om. Och DET gjorde mig arg.

Kön spelar ingen roll.
Ras spelar ingen roll.
Religion spelar ingen roll.
Sexuell läggning spelar ingen roll.

Men fetma?
Tydligen spelar fetma roll.

Och jag går ett steg längre och säger att det speciellt verkar spela roll för en skådespelerska. Det betyder mer än talang. Mer än attityd. Mer än ganska mycket annat. Därför att tjocka tjejer inte är trovärdiga hjältinnor, oskyldiga karaktärer eller föremål för sexuell åtrå. Men det är ett helt annat inlägg.

Lyssna, allihop.

Speciellt kvinnor.

Storlek större betyder inte nödvändigtvis ohälsosam.
Storlek större betyder inte nödvändigtvis lat.
Storlek större betyder inte ful eller oattraktiv eller talanglös eller dåligt koordinerad eller MINDRE. ÄN. MÄNSKLIG.

Du kanske har ett problem med min kropp. Inte jag. Och jag har jobbat mycket hårt mot dömande familj och vänner, genom skilsmässa, genom depression för att INTE ha ett problem med min kropp.

Kvinnor. Bryt inte ner varandra.

Hylla varandra.

Varje dag.

shorts
Love What Matters (Facebook)

Här kan du läsa hela originalinlägget på Love What Matters. (på engelska)

Om du precis som jag håller med Brynne om varenda ord hon skriver får du mer än gärna göra som jag och DELA detta vidare till dina vänner!