Ingen förstår varför kassakön bara blir längre och längre – då ser de orden på lappen och lämnas mållösa

Att stå i kön på matbutiken kan vara riktigt frustrerande. Köerna ringlar sig långa med storhandlare som fyllt vagnen till bredden, kassören försöker hitta prisen på en vara som inte är märkt och du får känslan av att ha valt fel kö – igen.

Särskilt irriterande är det om du har bråttom och bara har sprungit in för att köpa en liter mjölk. Ändå är man kanske inte i närheten av att vara lika stressad som den som stoppar upp allting. Ingen vill ju vara den som tvingar alla andra att vänta.

Kunderna i en matbutik i Skottland insåg att de definitivt hamnat i den långsammaste kön – då fick de se skylten vid kassa som förklarade allt…

En matvarukedja i Skottland har tänkt lite extra på de personer som behöver mer tid på sig när de ska betala för sina varor – så de öppnade en särskild kassa där man inte behöver känna sig stressad. Det här är särskilt en lättnad för dem som lider av exempelvis demens.

Personer som har problem med minnet kan lätt bli nervösa när de ska plocka fram pengar eller bankkort medan otåliga kunder står och stampar bakom dem.

Den långsamma kassakön kan underlätta handlandet för alla äldre människor som inte klarar ett för högt tempo men också för personer med autism eller social fobi eller kanske föräldrar med små barn.

Långsam kassa Tesco
Bildkälla: Tesco/Facebook

Tesco-butiken i det Skotska samhället Forres kallar sin uppfinning för ”den avslappnade kassakön”. Där kan kunderna i lugn och ro prata med kassören, be om hjälp och låta köpet ta sin tid.

Iden väcktes när Wendy Menzies, en demensrådgivare för Alzheimer Scotland, besökte butiken och höll ett seminarium för att öka medvetenheten kring demens. På orten finns många medborgare som kämpar mot Alzheimers sjukdom och demens. Sorgligt nog lever 25 procent av dem ensamma.

En av de anställda i butiken kom med förslaget att skapa mer utrymme för dem som behöver få handla i lugn och ro.

– Det kan släppa på pressen och förhoppningsvis kan det uppmuntra personer att komma ut och fortsätta delta i sådan som de alltid gjort, säger Wendy Menzies till Today.

Wendy Menzies
Bildkälla: Facebook

Den speciella kön är öppen vissa dagar i veckan. Kassapersonalen har utbildats av Alzheimer Skottland så att de kan ge kunderna ett så bra bemötande som möjligt.

På en skylt vid kassadisken står det att besökarna får ta så lång tid som de vill på sig. Den varnar också för att man kan få vänta en stund.

”Avslappnad kassa
Välkommen att ta så lång tid på dig som du behöver för att komma igenom kassan idag.
Vänligen var medveten om att du kan få vänta på din tur att betala.
Tack”

Skylt om avslappnad kassa
Bildkälla: Facebook

År 2016 beräknades nästan 170 000 människor lida av demens i Sverige. Majoriteten av de demenssjuka är 60-65 år gamla men även unga kan drabbas. Alzheimers är den vanligaste demenssjukdomen. En idé som den i Forres skulle göra det enklare för många äldre att gå till affären själva.

Kolla på filmen här under och se hur den långsamma kassan funkar. Var med och sprid artikeln om du tycker att det här är ett fantastiskt sätt att visa medmänsklighet <3

[arve url=”https://www.facebook.com/bbcscotlandnews/videos/1439235682767312/” thumbnail=”64269″ /]