Johnny ”Sankan” Sandmark ville göra något för rullstolsburna barn – nu har han byggt en speciell gunga

Att som barn vara rullstolsburen och inte ha samma möjligheter till lek som andra barn måste vara oerhört trist.

Johnny ”Sankan” Sandmark bestämde sig för att dra sitt strå i stacken och ordna med en speciell gunga för rullstolsburna barn.

Östersund har fått sig en rullstolsgunga, den första i sitt slag i trakten.

Bakom initiativet står Johnny ”Sankan” Sandmark, som till vardags driver ett åkeri och jobbar med asfaltsläggning.

– Jag såg något videoklipp på en sådan där gunga och tyckte att det såg roligt ut. Och det finns ingen, som jag har sett. Så jag tänkte att det kanske kunde vara en bra grej, säger Johnny ”Sankan” Sandmark till Newsner.

En idé väcktes till liv

Johnnys väns barn föddes med svåra komplikationer och har fått spendera mycket tid på sjukhus. Johnny har varit där och hälsat på han också. Efter att ha vistats en del i sjukhusmiljöer för barn så väcktes tankar inom Johnny.

– Det är ju ingen rolig situation. När man fick se hur det såg ut och hur det var fick man en annan känsla för hur illa det kan vara för vissa, säger Johnny.

Johnny bestämde sig för att gå till kommunen och ge dem ett erbjudande de inte kunde tacka nej till. Han skulle stå för allt – på ett villkor.

– Det var ju min idé och jag sa att jag köper in den, men då måste jag ha någonstans att ställa den.

Sagt och gjort, kommunen upplät en plats i Lövbergaparken i Östersund. Johnny beställde gungan och därefter var arbetet i rullning.

– Det har varit en del vänner och bekanta som kommit förbi och kollat hur det går.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Foto: Privat

Johnny gör jobbet själv

Det finns en del att tänka på med den sortens gunga. Den måste exempelvis kunna låsas och den som gungar måste alltid vara under uppsikt. Johnny har satt sig in i alla krav som måste uppfyllas.

Det är ingen billig historia för Johnny. Gungan kostade mellan 80 000 till 85 000 kronor. Sedan följer andra kostar så som till exempel sand till underlaget. Men det är inget som bekymrar honom.

Nu gör Johnny arbetet själv, men han uppskattar att den totala prislappen hade landat på uppåt 150 000 kronor om man hade betalat någon annan för att göra det.

Väckt engagemang från alla håll

Men han har också fått hjälp utav andra. Exempelvis med blandare till gjutning av betongplintarna. Många vill vara med och bidra med det som de har.

– Det är inte så svårt att få hjälp när man håller på med en sådan här grej. När jag vill ha hjälp att snickra på huset så får jag tjata ihjäl mig. Men till det här jobbet har det varit enkelt, säger Johnny och skrattar.

Nu är gungan på plats i lekparken. Men det är lite småjobb kvar. Nu återstår det för honom att anlägga en gång som går att rulla en rullstol på. Därefter ska bygget besiktas innan den kan invigas.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Rullstolsgunga
Rullstolsgungan kan snart invigas. Foto: Privat

Hyllas för sitt initiativ

Och reaktionerna från lokalbefolkningen har inte låtit vänta på sig. Många hyllar Johnny för hans gärning. Efter att P4 Jämtland intervjuat honom och lagt upp artikeln på Facebook så tog det fart.

– Det tog ju aldrig slut på kommentarer. Vi försökte hitta slutet men vi kom aldrig till den sista kommentaren. Så det har blivit en otrolig respons. Jag trodde ju inte att det här skulle bli en så stor grej, berättar Johnny ”Sankan” Sandmark för Newsner.

Nu hoppas Johnny på att fler ska ta efter och fortsätta sprida glädje.

– Det hade varit roligt om fler kunde känna att: ”Det där var en jättefin grej. Jag har företag, jag har möjligheten”. Har man möjlighet – varför inte dela med sig?

Att det blir fler välgörande projekt i framtiden är nog ganska säkert.

– Det kommer garanterat att bli något mer, men jag har ingenting klart som jag ser nu. Jag vill hitta den där glädjen som kanske saknas. Det kommer säkert att dyka upp någonting, jag är inte klar, säger Johnny ”Sankan” Sandmark.

Johnny ”Sankan” Sandmark vid sitt byggprojekt. Foto: Privat

Vilket fantastiskt initiativ ”Sankan”! Härligt att det finns riktiga eldsjälar som dig!

Dela gärna den här artikeln på Facebook för att sprida Johnnys gärning – vilket kanske kan inspirera andra att ta efter!