Kvinnan förnedrar mannen i rullstol – då chockas alla av främlingens kontring

Att stå upp för sina medmänniskor är att själv vara en medmänniska. Det är också sådana gester av välvilja och kurage som vi borde uppmärksamma och hämta inspiration från – för det är på så sätt vi tillsammans kan göra världen till en lite varmare och mer kärleksfull plats.

Som den här historien, där en användare på internetforumet Reddit har delat med sig av en händelse som utspelade sig på en biograf för en tid sedan. Användaren, ”BrainKatana”, hörde hur en kvinna förolämpade en handikappad man – men istället för att vända bort blicken och låtsas som inget hade hänt bestämde sig denne vardagshjälte för att sätta ned foten och ryta ifrån på allvar.

Det låter kanske självklart – men sanningen är tyvärr att vi allt för sällan agerar så här. Därför hoppas jag att den här berättelsen kan så ett frö till alla där ute att stå upp för sina medmänniskor!

”Jag stod i kön för att köpa biljetter till en biofilm, och det var en kille framför mig som hade cerebral pares (eller multipel skleros, eller någon annan allvarlig sjukdom som sätter dig i en rullstol och förstör din kropp).

Det tog ett tag. Jag såg hur den här killen kämpade för att öppna ett kuvert genom att hålla det i tänderna och använda sin enda funktionella hand.

Jag var inte säker på vad jag skulle göra, eller om det skulle vara förolämpande att erbjuda hjälp, så jag bara väntade.

Han gjorde det ändå innan personen framför honom var klar med kassörskan, och det såg ut som att han hade gjort det förut.

Han kom fram till disken och det tog honom någon minut att få ut sitt kreditkort och betala för biljetten.

Kvinnan bakom mig började fälla högljudda, nedsättande kommentarer om hur ”sådana människor inte borde ha tillåtelse att gå på biografen”.

Jag blev rasande. Det var en ilska jag aldrig hade upplevt tidigare. 

Först visste jag inte vad jag skulle göra.

Hon sa något mer, och killen framför mig stelnade. 

Just i det ögonblicket vände jag mig mot kvinnan och sa: ”Vi borde alla vara tacksamma för att vi kan vänta i den här kön ståendes på våra två fötter. Håll dina äckliga tankar för dig själv”.

Kvinnan såg chockad ut och en kille som stod bakom mig lutade sig mot sitt sällskap och sa ”jäääääklar…”. Hans dejt tittade på mig och såg ut som att hon just hade kissat på sig.

Den oförskämda kvinnan bakom mig höll tyst.

Det tog lite längre tid för den handikappade killen men när jag till slut kom fram till disken så sa kassörskan att jag kunde gå på vilken film jag ville, eftersom gentlemannen framför mig redan hade betalat min biljett och sagt ”tack”.

Om du finns någonstans där ute, killen med funktionsnedsättning, så gjorde jag det inte för att jag ville ha någon belöning.

Jag gjorde det eftersom folk ibland kan vara riktiga skitstövlar – och ingen förtjänar att bli behandlad som du blev i dag. 

Men tack för biobiljetten. Teenage Mutant Ninja Turtles var riktigt bra.”

Källa: Reddit

Tycker du också att mannen gjorde rätt som läxade upp den oförskämda kvinnan? I så fall får du mer än gärna dela vidare, kanske kan det inspirera fler till att stå upp för sina medmänniskor!