Marko föll ihop i hjärtstopp på gatan – då kastade sig Camilla ur bilen och räddade hans liv: "Försökte skaka liv i honom"
Camilla och Marko

Marko föll ihop i hjärtstopp på gatan – då kastade sig Camilla ur bilen och räddade hans liv: ”Försökte skaka liv i honom”

Att rädda ett liv måste vara det största som en människa kan göra för en annan.

Få av oss ställs någonsin inför en situation där vi behöver ingripa för att rädda någons liv.

Camilla Moberg är en av de som vet hur det känns att verkligen ändra någons livsöde. Och det blev en erfarenhet som hon kommer bära med sig för resten av sitt liv…

Det var en dag som vilken annan för Camilla Moberg. Tidigt på morgonen var hon påväg för att handla mat på den lokala affären hemma i Tibro.

När hon handlat klart och kör ut från parkeringen ser hon hur en man plötsligt faller handlöst till marken.

Utan att tveka kastar sig Camilla ut ur bilen och springer fram till mannen.

– Jag kollade pulsen och försökte skaka liv i honom. Jag visste ju inte om det bara var att han hade svimmat eller så. Men då märkte jag att han började krampa väldigt mycket samtidigt som hans läppar blev blåa, säger Camilla Moberg till Newsner.

Desperat försöker Camilla vända på mannen så att han ska hamna på rygg. Mannen är betydligt större än Camilla men tack vare adrenalinet lyckas hon tillslut vända runt honom.

– Sedan började jag direkt med att göra hjärt-lungräddning. I samma veva så insåg jag att ”shit, det är verkligen ingen annan här”. Jag kunde ju liksom inte sluta göra HLR för att ringa ambulansen.

Men just då fick Camilla syn på en byggjobbare lite längre bort på parkeringen. Hon skrek och viftade vilket gav resultat. Snabbt kunde byggjobbaren ringa ambulansen som satte fart direkt.

Kort därefter fick Camilla äntligen liv i mannen och kunde lägga honom i framstupa sidoläge. Vid det här laget hade personalen på Ica-butiken sett vad som pågick och kom ut med hjärtstartare och filtar.

– Eftersom att vi bor i en ganska liten stad så tog det en stund för ambulansen att komma. Så vi tog hand om honom där och höll honom i handen och bäddade in honom i filtarna.

Så småningom kom ambulansen och plockade upp mannen.

– Sedan åkte jag hem och kände ”wow, vad var det som hände egentligen?”, säger Camilla Moberg.

Hon visste inte vem mannen var eller ens vad han hette. Men ett par veckor senare skulle hon få reda på det…

– Jag var och köpte fredagssnacks med min son när jag plötsligt ser den här mannen. Då kände jag att jag måste gå fram, för jag skulle aldrig annars kunna sluta tänka på vem han var, säger Camilla Moberg.

Camilla och Marko
Foto: Facebook/Camilla Moberg

Camilla närmade sig mannen och frågade hur det gått och sa att det var hon som hade hjälpt honom där på parkeringen.

– ”Jaha, det är du din jävel som knäckte mitt revben” sa han skämtsamt. Sedan fick jag världens kram, berättar Camilla för Newsner.

Han berättade vidare för Camilla att han fått en hjärtinfarkt den där morgonen på parkeringen.

Det var först efter mötet med mannen, som heter Marko, som det gick upp för Camilla att hon faktiskt räddat livet på honom.

– Hade inte jag kommit där så hade han nog inte funnits idag, för det var verkligen ingen annan i närheten som hade sett honom i tid.

Camilla och Marko, som tidigare var helt främmande för varandra, springer numera på varann titt som tätt.

Under deras senaste möte frågade Camilla om hon fick ta en bild tillsammans med Marko. Dels för att ha som minne och dels för att försöka inspirera andra att agera snabbt om man är med om något liknande.

Bilden ställde Marko gladeligen upp på och tillsammans skiner de verkligen!

Camilla är sedan en tid tillbaka Sms-livräddare, vilket innebär att hon får larm när någon i närheten får ett hjärtstopp. Många gånger hinner Sms-livräddarna fram innan räddningstjänsten för att påbörja HLR, men tyvärr är det ändå oftast för sent…

Därför betydde det extra mycket för Camilla nu när hon räddade livet på Marko. Utan hennes snabba agerande och kunskaper om hjärt-lungräddning hade det varit för sent.

Camillas råd till andra som hamnar i en liknande situation är enkelt:

– Tveka inte att agera direkt!

Tack Camilla för att du räddade livet på Marko! Det känns tryggt att det finns sådana som dig ute i samhället.

Har du själv hamnat i en situation som handlade om liv och död? Berätta gärna om det för oss i en kommentar på Facebook!