Nazisten ville lämna sitt gamla liv – förvandlingen 25 operationer senare är osannolik

Bryon Widner var bara 14 år när han blev skinnskalle och spenderade sedan 16 år i den rasistiska och våldsintensiva världen.

Vit makt och högerextremism styrde Bryons liv som bland annat var han själv med och grundade vit makt organisationen Vinlanders Social Club i Indiana, USA.

En grupp som snabbt blev känd för sina våldsamma framtåg, och även var en av dom snabbast växande rasistiska vit makt organisationerna i USA.

Hela Bryons liv har kantats av droger, våldsamhet och fängelsevistelser, det var en släkting som själv var involverad i vit makt rörelsen som fick in honom på det spåret. Han tatuerade sig och snart pryddes hela ansiktet av tatueringar med kopplingar till högerextremism.

Bryon säger själv att han inte hatade någon, han hatade sig själv, hela han var ett misslyckande. Detta kom han att vända till att istället hata andra.

Han drömmer mardrömmar om personer han skadat. Han har slagit så mycket att han inte vet om han har skadat någon för livet. Har någon blivit blind eller förlamad av hans våld är frågor han ibland funderar över.

Vändingen kom när Bryon 2005 träffade sin nuvarande fru Julie på en konsert. Julie var också engagerad i vit makt rörelsen och dom blev hopplöst förälskade. Dom gifte sig redan samma år och snart hade dom förutom Julies fyra barn sedan tidigare även en gemensam son.

Bryon som var ökänd i vit makt kretsar och fått smeknamnet ”Pitbull” kände att det var dags att bryta sitt destruktiva liv.

Han ville också han bli av med sina tatueringar. Han ville bli en man som hans son kunde vara stolt över och inte behövde skämmas för.

Det var heller inte lätt att få jobb när man såg ut som Bryon gjorde. Det var inte lätt att bryta sig loss och han blev ständigt hotad av den grupp människor han nyss själv varit en del av.

Bryon blev besatt av tanken att bli kvitt sina tatueringar och sökte efter alternativ.

Men det fanns endast ett fåtal som kunde hjälpa honom, och framförallt hade han inte råd. Han började istället söka efter alternativa lösningar. En lösning var att hälla frätande syra i sitt eget ansikte.

Hans fru såg hur dåligt han mådde och ville göra något för att hjälpa. Hon gjorde därför något som tidigare hade varit helt otänkbart.

Hon kontaktade en svart man vid namn Daryle Lamont Jenkins som driver en anti hat organisation, One People’s Projekt i Philadelphia.

Han har länge varit som en vagel i ögat för vit makt grupperna, offentliggjort deras namn och adresser, och varnat allmänheten för deras uppkommande samlingar.

Trots deras tidigare motsättningar så hörde Daryle att Julie verkligen behövde hjälp.

Han lyckades hjälpa henne vidare och tillslut fick hon rådet att kontakta SPLC, Southern Poverty Law Center.

Hon fick kontakt med Joseph Roy, chefutredare för hat och extremism på SPLC. Det var han som tidigare gett Bryon smeknamnet ”Pitbull”.

Joseph säger att det var som att ”rörelsens Osama Bin Laden” ringde till honom.

SPLC som är en välgörenhetsorganisation har framgångsrikt lyckats hitta och stänga ner högerextrema grupper och ruinerat dom med dyra rättegångar där oskyldiga människor fallit offer för högerextremisternas framfart.

Det är inte ovanligt att avhoppare kontaktar organisationen och ber om hjälp men det är sällan äkta. Det är väldigt sällsynt att dom faktiskt ändrar sig.

Men efter flera samtal med paret Widner kände han ändå att det var något som var annorlunda. Efter ett par veckor beslöt han sig för att åka till Michigan för att träffa dom, det var då han såg hur plågad Bryon var och han beslöt sig för att göra något väldigt ovanligt.

Han skulle genom SPLC söka efter donationer som kunde bekosta dom operationer Bryon behövde för att bli kvitt tatueringarna som täckte hela hans ansikte.

Han hade inte allt för stora förhoppningar om att det skulle gå men som tack skulle Bryon tala på SPLCs årliga konferens, Skinhead Intelligence Network där poliser från hela landet medverkar.

Under tiden blev det allt tuffare för familjen som både hade det tufft ekonomiskt eftersom Bryon hade svårt att få jobb, men även för att dom blev hotade, något som gjorde att dom till slut var tvungna att flytta.

Ett par månader senare ringde Joseph upp, en kvinna ville bekosta Bryons operationer, hon hade dock några villkor.

Hon ville förbli anonym och hon ville att Bryon skulle börja studera och gå i terapi. Detta var något Bryon ändå drömde om så han blev såklart överlycklig.

Dr. Bruce Shack som gick med på att utföra operationerna, visste att Bryon hade många tatueringar men blev ändå chockad när han såg honom första gången, det var som att hans ansikte var en tavelduk.

De 25 operationerna som tog nästan 16 månader att utföra var extremt smärtsamma men Bryon gav inte upp. Dr Shack och sköterskorna förundrades över Bryons målmedvetenhet. Den 10 oktober 2010 utförde Dr Shack den sista operationen.

Att ta bort tatueringarna var en av de största äror han haft under sin karriär säger Dr Shack, men den största äran var att få lära känna Bryon och Julie.

Bryon har fortfarande kroppen täckt av tatueringar men håller på att tatuera över dom som har hatiska budskap.

Nu har familjen helt lämnat sitt förflutna även foton har ha dom gjort sig av med. Men det är mycket kvar som påminner dom, Bryons tatueringar, men även deras son Tyrson, vars namn är inspirerat från deras tidigare tro. Men hur kan man be en 4-åring byta namn?

Här kan du se ett klipp om Bryon:

Jag blir otroligt berörd av att läsa om Bryon och den otroligt svåra resa han har gjort.

Från rent hat till att bli en kärleksfull pappa.

Dela gärna denna starka berättelse, alla kan förändras, det är aldrig för sent.