Oljeriggen exploderade i ett hav av eld men Mike Williams överlevde mot alla odds

Mike Williams stod 10 våningar över havet, mitt i ett brinnande inferno och tänkte på sin fru och sin dotter.

Han var illa skadad och livrädd. Men han visste att den enda chansen han hade att se sin familj igen var att hoppa från den gigantiska oljeriggen ner i det iskalla vattnet.

Mike Williams hade inget val. Han hade en 8-årig dotter som väntade på honom hemma.

Mike Williams hoppade.

Det här är den sanna historien om en hjälte.


Den 20 april 2010 inträffade en av de största miljökatastroferna i modern tid. Oljeriggen Deepwater Horizon, som vid den tiden var världens största, var stationerad utanför Louisiana, USA, i den Mexikanska golfen. Uppdraget var att borra efter olja 5.4864 km under havets yta.

Samma morgon hade representanter för företaget som ägde riggen, BP, besökt besättningen och gett dem ett pris för att det hade gått 7 år sedan den senaste olyckan ombord.

Tajmingen är efterhand nästan kuslig.

Lamporna exploderade

Det började som en skakning. Lamporna ombord flämtade.

Undersökningen efteråt har visat att den första explosionen berodde på en så kallad ”blowout”.

När man borrar under havets yta skapas ett enormt tryck. Deepwater Horizons borr hade stött på en metangasficka och gasen färdades upp i röret och exploderade. Ingen av säkerhetsanordningarna som fanns på plats fungerade.

Katastrofen var ett faktum när brinnande gas och olja började spruta upp i riggen.

”Jag kommer dö här”

Mike Williams, som var senior elektroniktekniker ombord, hade precis Skypat med sin fru när olyckan barkade loss. Både skärmen och lamporna på hans arbetsplats exploderade. Han förstod att något stort hade gått rejält fel. I totalt mörker tog han sig ner till motorkontrollrummet för att se vad som pågick.

Men innan han kommit fram kände han den första explosionen.

 – Jag hörde ett fruktansvärt väsande ljud och sedan en gigantisk explosion. Då tänkte jag att det var kört. Jag kommer dö här, berättade Mike om ögonblicket i en intervju med 60 Minutes senare.

Youtube
Mike Williams minns händelserna i en intervju.

Det blev startskottet på en kamp på liv och död.

Mike hade skadas i vänster arm och i huvudet av den ursprungliga explosionen. Trots det tog han sig tillbaka till kontrollrummet för att hjälpa till att bekämpa elden.

När Mike insåg att alla försök att släcka eldsvådan var fruktlösa började han istället hjälpa andra skadade besättningsmän till livbåtarna.

Lämnad kvar

När han hade räddat så många han kunde och var tillbaka vid livbåtarna upptäckte han något fasansfullt. De hade blivit tvungna att ge sig av utan honom.

Vid det laget var Mike utmattad. Blodig och skadad. Men Mike kunde inte ge upp. Han ledde två andra besättningsmän upp på däck. De var tvungna att komma långt upp för att kunna hoppa tillräckligt långt för att undvika den brinnande oljan på vattenytan.

– Jag minns att jag slöt mina ögon och bad en bön att gud skulle berätta för min fru och min lilla flicka att pappa gjort allt han kunde, och om jag skulle överleva det här så var det av en anledning. Jag tog tre steg och slängde mig från riggen. Jag föll i vad som verkade som en evighet, berättade Mike för 60 Minutes.

Väl i vattnet var Mike tvungen att kämpa sig bort från lågorna innan en båt upptäckte honom i mörkret och lyckades dra honom och hans kollegor ombord.

Vid det laget var oljeriggen ett brinnande inferno. Elden härjade i två dagar innan Deepwater Horizon till sist sjönk den 22 april 2010. Då var oljespillningen som kom att bli den värsta någonsin redan på väg mot kusten.

http://imgur.com/gallery/GOVUEuU
Riggen brann i två dagar innan den sjönk.

11 besättningsmän dog när Deepwater Horizon exploderade. Men många fler hade förlorat livet om inte Mike Williams visat extraordinärt hjältemod.

Just nu går filmen Deepwater Horizon på bio. Den är baserad på de verkliga händelserna och har skapats i samarbete med Mike för att hedra de som inte klarade sig.

Jag tycker att Mike är en riktigt hjäte, om du håller med så dela gärna den här artikeln för inspirera dina vänner.

Deepwater Horizon är en storslagen katastroffilm baserad på de verkliga händelserna när oljeriggen med samma namn kollapsade i Mexikanska gulfen 2010. Mark Wahlberg gör huvudrollen som en av de hjältemodiga arbetarna som riskerade sitt eget liv för att rädda andra från det brinnande infernot när katastrofen var ett faktum. Köp biljetter här (Annons från Nordisk Film)

Publicerad av Newsner, gilla gärna