En liten pojke kommer till affären med en märklig fråga. Detta är tårdrivande.

När någon förlorar sin mamma eller pappa kan det vara svårt att hantera som vän, men den här lille killen gör verkligen allt han kan för sin kompis. Kassören som tar emot honom tycker först allt är lite märkligt, men när han förstår vad som är på gång så hjälper han till på ett föredömligt sätt. Jag vet inte om detta är en sann historia eller inte. Jag vet inte var det hände eller vem som skrivit den. Det enda jag vet är att om jag bara hade häften så stort hjärta som den här 8-årige pojken, hade jag varit stolt.  

Jag arbetar i stor leksaksbutik. En 8-årig pojke kommer in ett par veckor före jul och jag tar emot honom vid kassan.

Pojken: ”Kan jag få se era juldekorationer? Jag behöver verkligen några coola prylar”.

Jag: ”Så klart du kan. Tänker du på något speciellt, eller?”

Pojken: ”Jag vill ha en en riktigt fin julgran med stjärna, ljus och julstrumpor. Det är till min granne”.

Jag: ”Det är en hel del grejer du ska ha till din granne. Lilla vän, får jag fråga varför behöver du allt detta?”

Pojken: ”Det är bara därför att deras pappa har dött. De ska inte fira någon jul i år, så jag ville fixa det till dom. Jag har fått pengar från mamma också”.

Jag får en klump i halsen och svarar: ”Det är väldigt fint av dig. Vet du vad, låt oss plocka fram några julstrumpor och en julgran. Jag ska kolla med min chef och se om vi kan hitta lite leksaker också. Hur många barn är det i familjen?”

Pojken: Tre. En är min bästa vän, så jag ska ge mina egna julklappar till honom. Jag frågade tomten om han kunde ge honom ett tv-spel också, men tomten brukar vara ganska upptagen. Så jag tror jag kommer ge honom mitt tv-spel”.

Jag: ”Jag är säker på att, i just detta fall, så kommer tomten att lyssna extra noga”.

(Jag hjälper honom att plocka ut lite juldekorationer och en julgran. Jag frågar min chef vad vi kan göra. Tydligen har pojkens mamma tidigare pratat med min chef om att grannens make gick bort för några veckor sedan i en hemsk olycka. Hustrun var nu ensamstående och helt förtvivlad. Vi kom överens om att dra av 50% på allt. Vi donerar även en kasse med med leksaker och julstrumpor. Vi försökte hålla god min, men tårarna var nära. På vägen ut kom mamman förbi och tackade oss)

Mamman: ”Han vet inte om det än, men både han och hans bästa vän ska få ett tv-spel på julafton. Han är bara 8 år och han ville sin kompis en glad jul. Han ville till och med att de skulle fira julen i vårt hus. Han är helt orubblig, de ska ska få fira jul, oavsett vad…”

Den här lilla killen har ju verkligen ett hjärta av guld. När vänner och familj sörjer är det extra viktigt att vi finns där och ger allt stöd vi kan. Dela gärna vidare den här fina julberättelsen om du tycker det också.