Snobben hånar mamman för att hon är arbetslös. Hennes kontring? Lysande!

Jag tror att de allra flesta kan skriva under på att de har ”den bästa mamman i hela världen.” För mig är detta i alla fall en självklarhet att skriva under på. Min mamma har gett mig så mycket kärlek, värme och glädje i livet att jag aldrig kommer att kunna tacka henne tillräckligt. Men jag tycker dessvärre att det är alltför sällan våra mammor får den uppskattning de förtjänar för alla timmar de lägger ner på att skjutsa barn till träningar, laga mat, diska och tvätta och allt annat som ingår i ”jobbet” att vara mamma. Den här historien är på det ämnet och jag tror den är påhittad och skriven för att belysa just detta faktum – att vara mamma är så mycket mer än ett jobb. Det är en livsstil. Läs hur den här mamman på ett utmärkt sätt förklarar för en snobbig främling exakt vad det innebär att vara mor. Jag tycker det här är helt klockrent!

Jag hörde en gång om en kvinna vid namn Emily som skulle förnya sitt körkort hos den amerikanska transportstyrelsen när hon fick frågan vad hon arbetade med. Hon tvekade lite, osäker på hur hon skulle titulera sig.

”Det jag menar”, förklarade receptionisten, ”är om du har ett jobb eller om du är…”

”Självklart har jag ett jobb”, fräste Emily tillbaka, ”jag är mamma.”

”Vi godkänner inte titeln mamma som yrke. Hemmafru är dock okej”, svarade receptionisten med eftertryck den gånge.

Jag glömde helt bort hennes historia tills jag en dag befann mig i samma situation. Den här gången i stadshuset i stan. Kvinnan som tog emot mig var helt uppenbart en riktig karriärkvinna, snobbig, effektiv och troligen med en fin yrkestitel.

”Vad jobbar du med” undrade hon bestämt, med en lite nedlåtande ton.

Vad som fick mig att svara som jag gjorde vet jag inte, orden slank bara ur mig.

”Jag är forskningsassistent inom området barnutveckling och mänskliga relationer.”

Kvinnan stod tyst och pennan i hennes hand var alldeles fastfrusen. Hon tittade upp på mig som att hon hört fel. Jag upprepade därför min titel en lång till, och betonade de viktigaste orden. Sen såg jag förvånat på medan hon med tjock, svart bläck skrev ner min titel i formuläret.

”Får jag fråga”, sa kvinnan intresserat, ”exakt vad ingår i dina arbetsuppgifter?”

Lugnt och utan att tveka hörde jag mig själv svara: ”Jag har ett pågående forskningsprogram i laboratoriet och ute på fältet (det vill säga inomhus och utomhus).

”Jag jobbar på min examen och har redan fått fyra fina diplom (mina fyra döttrar). Mitt jobb är självklart ett av de mest krävande jobb man kan ha (någon mamma som inte håller med?) och jag jobbar ofta 14 timmar långa skift (24 timmar är väl egentligen ännu närmre sanningen). Men jobbet är mycket mer utmanande är de flesta andra jobben och belöningen kommer mycket mer ofta i personlig tillfredsställelse än pengar.”

Kvinnans röst blev nu allt mer fylld av respekt när hon fyllde i formuläret och när hon var klar reste hon sig upp och eskorterade mig personligen till dörren.

När jag körde in på min garageuppfart, uppfylld av min fina nya yrkestitel, möttes jag av mina labbassistenter – 13, 7 och 3 år gamla. En våning upp i huset kunde jag höra vårt nya forskningsobjekt (min 6 månader gamla bebis) i barnutvecklings-programmet testa ut en ny typ av högljutt sångmönster.

Jag kände segerns sötma! Jag hade lyckats övertrumfa byråkraterna! Och jag hade hamnat i registren som en person mer viktig och oersättlig för mänskligheten än bara ”en vanlig mamma”.

Att vara mamma: Vilken fantastisk karriär. Speciellt när det finns en fin titel på dörren.

Med den här logiken blir alla mormödrar ”seniora experter inom området barnutveckling och mänskliga relationer” medan mostrar blir ”konsulter inom området barnutveckling och mänskliga relationer”. Snacka om fina titlar va?

DELA gärna vidare om du håller med om att vara mamma är det finaste ”jobbet” man kan ha!

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.