Sonen lägger en 100-lapp i mammans plånbok. När hon hittar den? Rörande!

I dagens Sverige är det många som har det väldigt gott ställt. Vi kan handla den mat vi vill ha, vi går aldrig hungriga och våra barn får väldigt bra förutsättningar för att ta sig an livet. Men tyvärr glömmer vi ofta bort att alla inte har pengar, trygghet och möjlighet att åka på semestrar varje sommar. En ny grupp av extremt fattiga växer faktiskt fram i Sverige. Personer som är så fattiga att de inte vet när de kan äta nästa gång. Och det är på dem jag tänker när jag läser denna historia, skriven av en son som varit med om precis samma sak. Kanske är den sann, kanske inte, men jag hoppas att den kan få oss att tänka en gång extra innan vi dömer personer som kanske inte alltid har de finaste kläderna eller åker på de dyraste resorna. För bakom varje fattig familj finns det personer som ingenting hellre skulle vilja något annat än ge sina barn det liv många andra tar för givet.  

Så här skriver sonen i brevet:

Min familj kämpade verkligen ekonomiskt och vi var förmodligen den fattigaste familjen när jag gick i skolan.

Varken mamma eller pappa hade råd att köpa saker till mig. Vi hade absolut inte råd med några fritidsaktiviteter, än mindre att gå ut och äta på restaurang. Faktum är att jag aldrig brukade ha lunch med mig till skolan, jag svalt. Ibland letade jag runt i hela huset efter mynt, så att jag åtminstone kunde köpa några kex i skolans maskin. Jag valde alltid det kexet med mest näring sett till priset.

Det var inte det att mina föräldrar var snåla eller behandlade mig dåligt. Jag visste jag att mina föräldrar skulle skämt bort mig med god mat och fina kläder, om de bara hade haft möjligheten. Saken var bara att det inte var omöjligt.

När jag gick i gymnasiet fick jag min första lön. Det första jag gjorde var att smyga ned 100 kronor i mammas plånbok, utan hennes vetskap. Jag visste att hon verkligen behövde pengarna. Jag var på jobbet nästa dag när mamma ringde mig och frågade om vi skulle äta lunch tillsammans. ”Vi går på en lunchrestaurang!”, ropade hon i andra änden.

Jag mötte upp henne och vi beställde vår mat tillsammans. ”Jag bjuder på detta”, log hon glatt och plockade fram en 100-lapp ur plånboken.

Jag berättade aldrig för henne att det var jag som lagt pengarna där. Hon har heller ingen aning om hur mycket hon berörde mitt hjärta den där dagen.

Den första personen hon tänkte på när hon hade pengar var mig, hennes son.

Dela gärna vidare denna lilla berättelse om du blev lika berörd som jag blev.