Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Tjejens briljanta svar på lärarens fråga får klassen att tappa hakan.

Jag minns när jag gick i gymnasiet och vi skulle ha vår första lektion i filosofi. Jag minns att jag tyckte ämnet var intressant men också väldigt klurigt och utmanande. Det blev väl aldrig någon succé för mig i ämnet och jag har för mig att jag fick en trea i slutbetyg. Jag önskar dock att jag hade varit lika smart som den här tjejen som jag nyligen läste om. Det är lite oklart om det verkligen har hänt på riktigt, folk tycks ha olika uppfattningar i frågan. Men oavsett det är hennes svar briljant och ett bevis på att våra barn och ungdomar kan vara så otroligt smarta och skarpa. Jag måste erkänna att jag fick tänka till ordentligt för att helt greppa hennes svar på lärarens fråga.

Skolterminen hade precis börjat och det var dags för mina elever att ha sin första lektion i filosofi. Ämnet tar upp grundläggande frågor om vår existens och frågor som har med filosofi att göra kan vara i stil med ”Finns det någon verklighet utanför mina tankar?”, ”Vad är kunskap?”, ”Vad är sanning?” eller ”Vad är tid?”.

När eleverna hade kommit in och satt sig i salen gav jag dom en genomgång av kursen och vad den skulle handla om. Jag märkte direkt att flera av dom inte riktigt var fokuserade och dom verkade rätt sega. Därför bestämde jag mig för att denna lektion skulle bli kort, men att dom skulle få en hemläxa redan första gången som sedan skulle redovisas nästa gång.

Jag tystade ner klassen och förklarade uppgiften:

”Kära elever, jag vill att ni till nästa gång förklarar för mig varför den här stolen framför mig inte existerar.”

Jag noterade att de såg något förvirrade ut när de lämnade klassrummet och gick iväg för att äta lunch.

Nästa vecka hade alla varit duktiga och skrivit ner olika förslag på varför stolen inte fanns. Någon var inne på att jag hade stått i vägen för stolen och att den därför inte syntes och inte heller existerade.

Någon annan menade att det var materialet i stolen som var avgörande. Många andra hade försökt sig på långa redogörelser som spann över flera sidor, men alla hade de gått vilse i sina förklaringar och målat in sig i ett hörn.

Den enda elev som fick en femma på uppgiften var en tjej som annars inte brukade göra speciellt bra ifrån sig i andra ämnen. Hon hade bara skrivit ner två ord på sitt papper. Det enda hon skrev var:

”Vilken stol?”

Det var det mest briljanta svar jag någonsin hade fått in från någon elev under mina år som lärare i filosofi. Hennes svar var så enkelt att det blev genialt och resten av klassen satt bara och gapade när jag läste upp det.

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.