Astma- och allergiförbundet hyllar nya tobakslagen: Ett steg mot ett rökfritt Sverige!

Ett helt rökfritt Sverige år 2025?

Det skriver Kristina Ljungros, generalsekreterare på Astma- och Allergiförbundet, i sin debattartikel på Aftonbladet att det kan bli.

 

Just nu är det 17 EU-länder som har en genomgripande lagstiftning om rökfria miljöer. Irland, Bulgarien, Spanien, Grekland, Storbritannien, Malta och Ungern har de skarpaste reglerna med ett fullständigt förbud mot rökning i kollektivtrafiken, lokaler och på arbetsplatser. Det finns få tillåtna undantag, enligt Europeiska kommissionen.

Tidigaste fallet med förbud var 1590

Ett av de tidigaste fallen i världen när man totalförbjöd rökning var i Rom år 1590 där Påve Urban VII förbjöd rökning inne i kyrkor och vapenhus. Han hotade med att bannlysa dem som inte respekterade detta, enligt HD.

Sverige förbjöd rökrutorna på skolgårdarna i Sverige 1994. Sedan kom rökförbudet på restauranger och serveringar 2005 – det är inte så längesen som man kunde tro. Kristina Ljungros skriver i sin debattartikel att förbudet på restauranger har lockat lika många gäster om inte fler efter förbudet.

Fler besökare till restaurangerna

”Restaurangpersonal slipper lukta askkopp efter ett arbetspass och restaurangbesökarna har inte minskat i antal”, skriver hon i sin debattartikel.

På utomhusperrongerna vid Stockholms tunnelbana kom rökförbudet så sent som 2015.

Stärker förbudet ytterligare

Det är känt sedan en tid tillbaka att du inte får röka inomhus i Sverige. Många företag och offentliga platser har redan satt upp ett förbud mot rökning utanför deras lokaler i form av skyltar.

Nu stärks detta förbud ytterligare med totalförbud på uteserveringar, utanför offentliga lokaler och entréer, lekplatser, idrottsplatser och hållplatser i lokaltrafiken.

”Det som tycktes omöjligt för några år sedan är fullt möjligt idag. Tiderna förändras liksom attityderna till rökning och Sverige är nu äntligen på god mot ett rökfritt Sverige 2025”, skriver Kristina Ljungros i debattartikeln.

Den nya generationen är fri från rökning

Den nya generationen som växer upp, kommer till en värld där de gamla förbuden gällde innan många av deras föräldrar var födda. De som minns när man kunde röka inomhus är den äldsta generationen. I framtiden kommer problemet att minskas och färre kommer sakna möjligheten att röka överallt, enligt Kristina Ljungros.

”Historien har gett oss som vill ha rökfritt rätt och så lär det fortsätta. Branschens farhågor har inte besannats, rökfritt ligger i tiden!”, avslutar hon i sin debattartikel.

Läs hela debattartikeln på Aftonbladet.

Vad är din åsikt i den här debatten? Sprid gärna vidare och lämna en kommentar för att ta ställning.