Flera fall av harpest i landet – kan smitta människor

Två fall av harpest har upptäckts av länsstyrelsen i Halland: ett i Falkenberg och ett i Halmstad.

Nu vill länsstyrelsen larma allmänheten för sjukdomen.

– Nu försöker vi kartlägga om det är vanligare i något specifikt område, men de två fall vi fått in är ganska långt ifrån varandra, säger länsveterinär Christa von Limburg-Stirum till Hallands Nyheter.

Harpest drabbar inte just harar utan kan även vara smittsamt för människor.

Om harpresten sprider sig kan människor drabbas av lunginflammation. Detta larmar nu länsstyrelsen för i Halland, efter att två fall av sjukdomen har hittats.

Ett i Falkenberg och ett annat i Halmstad.

Det är en bakteriesjukdom som oftast sprids via myggor men kan också smitta vid kontakt med smittade djur eller mat eller vatten som infekterats, skriver Hallands nyheter.

Länsstyrelsens varning – ta inte i en död hare

De vanligaste symptomen är feber och huvudvärk, men det kan även leda till lunginflammation och förväxlas ofta med influensa.

– Vi hade ett fall i Holm för ett antal år sedan, där en man hittade en död hare som han grävde ner. Han blev sedan väldigt sjuk och fick lunginflammation. Och att det var just i Holm gör att man blir lite eftertänksam, säger Christa von Limburg-Stirum, länsveterinär till tidningen.

Om du skulle hitta en död hare ute, är det viktigt att inte ta i den menar Christa. Detta gäller såväl människa som andra djur.

– Låt den vara och ring gärna till Statens veterinärmedicinska anstalt eller till oss på länsstyrelsen och berätta var den hittades, säger hon till tidningen.

Vi får hoppas att det inte kommer att sprida sig vidare sjukdomen. Men med hjälp av länsstyrelsens varning kan vi hjälpas åt att sprida informationen. Dela till alla du känner så att de kan akta sig för sjukdomen,