Bankerna slutar med kontanthantering – men kan tvingas ta tillbaka det enligt riksdagsförslag
Banker kan tvingas erbjuda kontanthantering 2021

Bankerna slutar med kontanthantering – men kan tvingas ta tillbaka det enligt riksdagsförslag

Det blir vanligare att banker går ifrån kontanthantering för att sköta allt digitalt. I Sundsvall är det svårt at få ut sedlar och från kommunens bankkontor, och fler orter går åt samma håll.

Men detta är något som röstas ner av flera. I riksdagen ligger ett förslag ute på remiss gällande att alla storbanker ska tvingas erbjuda kontanthantering från 2021, det rapporterar Aftonbladet.

 

Bank ID
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alt fler sköter sina ekonomiska ärenden via mobiltelefonen eller datorn. Men det finns fortfarande en stor skara som inte har den möjligheten. Till dessa hör bland annat äldre, personer som inte kan svenska språket eller de med funktionsvariationer. Det menar Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Enligt henne ställer bankerna till problem när de endast erbjuder digital hantering av pengar.

– Det ställer till problem för alla de kunder som behöver använda kontanter, säger Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank- och finansbyrå till Sundsvalls Tidning.

Bankerna kan tvingas erbjuda kontanthantering

I dagsläget är det flera banker i Sverige som slutat med kontanthantering helt och hållet. Men detta kan komma att ändras från 2021, om ett motionsförlag gällande kontanthantering i alla banker går igenom.

Förslaget är just nu på remiss,  och enligt Clasgöran Carlsson (S), som motionerat i riksdagen, är målet att alla banker ska kunna erbjuda kontanthantering för att undvika utanförskap.

Kontantuttag i bankomat
Foto: Martina Holmberg / TT

Vad tycker du? Ska vi gå mot ett kontantlöst samhälle eller inte? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet för att se om andra delar den.