Förslaget – inga mobiler under simskola: ”Föräldrar sitter med näsan rakt ner i sin smartphone”

I en debattartikel på Aftonbladet cirkulerar ämnet kring föräldrar, barn och telefonanvändning.

Småbarnsmamman Nina Campioni rasar mot föräldrar som använder sin telefon istället för att interagera med sina barn.

”När jag sitter där och ser henne öva på ryggsim inser jag. Jag sitter här själv.”

För att bli vattenvan är det viktigt att barn vistas i vatten tidigt och får mycket tid i vattnet, enligt Svenska simförbundet. Det finns flera övningar att göra för att lära sig och förbundet belyser hur viktigt det är att lära sig simma.

Att klara något nytt är en stolthet

Men det är kanske också en viktig tid för barnen som ska lära sig något nytt. Om man tänker på när barn lär sig att cykla – många blir överlyckliga och stolta när de tillslut klarar att cykla på egen hand och utan stöd. Känslan att klara något fyller alla människor med endorfiner, glädje och stolhet – det är sedan gammalt.

Ska ha suttit med telefonerna

I en debattartikel på Aftonbladet uttrycker journalisten och småbarnsmamman Nina Campioni sina känslor kring att föräldrar, enligt henne, ska ha suttit med sina telefoner under barnens simlektion istället för att ge sin uppmärksamhet till dem.

”När jag sitter där och ser henne öva på ryggsim inser jag. Jag sitter här själv. Ja, inte fysiskt. Alla barnen har föräldrar här. Men ingen, INGEN, tittar på sina barn. Samtliga föräldrar sitter med näsan rakt ner i sin smartphone”, skriver Campioni i debattartikeln.

En tjej var livrädd i bassängen

Flera barn ska ha ropat på sina föräldrar att titta på dem och har velat stolt visa upp sina kunskaper i simning. Ett annat barn ska ha sökt sin pappa i oro, eftersom hon var rädd, men föräldrarna ska inte ha varit särskilt intresserade att kolla läget med sina barn, enligt Campioni.

”En tjej är ledsen, hon är inte vattenvan och hon är livrädd. Man ser det på henne. Hela kroppen stänger sig och hon vågar inte doppa huvudet. Hon ser sig omkring och söker med blicken. Men ingen svarar. Hon är ensam där. Pappa sitter med mobilen” skriver Campioni.

Uppmanar föräldrar

Nina Campioni belyser hur viktigt det är att ta tid för sina barn. Även att simskolan är en viktig del av barnens lärande och hon förstår inte hur föräldrar inte kan vilja vara en del av det. Därför uppmanar hon alla föräldrar att vara mer närvarande:

”Föräldrar lägg ifrån er era telefoner på simskolan”.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.