Förslaget: Tandvården borde ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd

Att tandvården inte ingår i sjukvårdens högkostnadsskydd, tycker inte Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges pensionärers riksförbund kan vara rimligt.

I en debattartikel föreslår han nu att detta måste bli verklighet för att fler ska kunna ta tillvara på svenska tandvården.

– Det är paradoxalt att i vårt välfärdssamhälle ges sjukvård efter behov men tandvård efter plånbokens storlek. Detta måste få ett slut. Alla delar av kroppen borde behandlas likvärdigt – inför ett rimligt högkostnadsskydd, skriver han i en debattartikel hos Expressen.

 

Att varenda svensk kan ta del av den svenska sjukvården likaså tandvården borde vara en självklarhet, det tycker nog många av oss.

Men för Jöran Rubensson, som är tidigare ordförande i Sveriges pensionärers riksförbund tycker att det är konstigt att tandvården inte omges av högkostnadsskyddet inom svensk sjukvård.

I stället har tandvården blivit en klass och ekonomifråga då alla inte har de pengar som krävs för att kunna betala tandläkarbesöken.

– Blir vården dyrare än 3 000 kronor betalar patienten 50 procent själv och om kostnaden överstiger 15 000 kronor 15 procent. Och om tandläkaren tar mer betalt än enligt referensprislistan blir tandläkarbesöket riktigt dyrt, skriver han i debattartikeln och fortsätter:

– Det är paradoxalt att i vårt välfärdssamhälle ges sjukvård efter behov men tandvård efter plånbokens storlek. Detta måste få ett slut. Redan 1974 var målet för dåvarande tandvårdsreform att ge alla vuxna en god tandvård till överkomlig avgift.

För alla delar av kroppen ska behandlas likvärdigt. Och munnen är en del av kroppen, skriver Jöran Rubensson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Jöran Rubensson: ”Munnen är en del av kroppen”

Jöran Rubensson menar att det är mer än dags att denna målsättning infrias.

– När Tandvårdsutredningens förslag presenteras i början av nästa år måste budskapet därför vara: tandvården ska ingå i samma högkostnadsskydd som finns i sjukvården, dvs 1 150 kronor per år. För alla delar av kroppen ska behandlas likvärdigt. Och munnen är en del av kroppen.

Vad tycker du om detta? Håller du med om att tandvården borde ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd?