Mördaren Anders Eklund får permission – på Engla Höglunds födelsedag

Anders Eklund, som dömts till livstids fängelsestraff för mordet på tioåriga Engla Höglund och mordet på Pernilla Johansson, får normalpermission torsdag 5e mars, samma vecka som Engla Höglund skulle fyllt 22 år om hon hade levt.

– Det är ett sånt hån mot Engla – samma vecka som hennes födelsedag, säger Englas mamma Carina Höglund till Expressen.

2008 var tioåriga Engla Höglund påväg hem på cykel efter att ha lekt med sina kompisar vid en fotbollsplan. På vägen hem passerade hon Anders Eklund i en bil, som stannade och pratade med Engla, för att sedan mörda henne.

Anders Eklund fälldes för mordet, och i samband med utredningen kom det fram att Anders även var den gärningsman som våldtog och mördade 30-åriga Pernilla Johansson i Falun 2000.

Torsdag den 5 mars får Anders Eklund normalpermission från fängelset, samma vecka som Engla Höglund skulle fyllt 22 år om hon varit vid liv.

Engla Höglunds mamma: ”Man får inte veta någonting”

Engla Höglunds mamma Carina Höglund, är besviken över att hon och andra nära anhöriga inte fick information om normalpermissionen förrän någon vecka innan den skulle ske.

– Det retar mig enormt mycket att samhället inte har någon framförhållning i att informera brottsoffer. Om man visste vad det betydde att leva som anhörig till en mördad, man får inte veta någonting. Andra anhöriga upplever samma sak. Men det här är ju viktig samhällsinformation, säger Carina Höglund till Expressen.

Foto: TT/Polisen

Germay Woldu, som är ordförande för KRIS Sverige, Kriminellas Revansch i Samhället, förklarat beslutet om normalpermission på följande sätt:

– Jag förstår att det är obehagligt för de anhöriga som tänker ”varför ska den här människan ut?” Men vi har ett rättssystem som dömer till fängelse, ett annat system som förvarar och rehabiliterar, människan måste ges en möjlighet. Det här är ett sätt att börja återanpassa sig, säger han till Expressen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.