Något oväntat händer med hästtjejer som förändrar dem för resten av livet.

Något oväntat händer med hästtjejer som förändrar dem för resten av livet.

Den här krönikan från Martin Borgs har tidigare publicerats i DT och publiceras med Martins tillåtelse även här på Newsner.

Det finns fler som heter John bland cheferna för amerikanska storföretag än vad det finns kvinnor. Samma sak gäller i Sverige. Det finns fler Johan än kvinnor bland cheferna för svenska börsbolag.

Så vad ska våra döttrar göra? Byta namn till Johan? Jag har ett roligare alternativ. Det väger 400 kilo och har en hjärna stor som en clementin – fast inte lika klyftig.
Det sägs att 70 procent av kvinnliga svenska chefer har en bakgrund i stallet. Jag frågade mina tre hästtjejer vad det kan bero på.

– Dutti-duttar man med en häst ligger man på sjukhus inom tre sekunder, sade den ena dottern. Man måste vara den som bestämmer, även om man väger en tiondel så mycket. Det är en tuff sport, tuffare än de flesta.
– Men om man bestämmer för mycket så tycker inte hästen att det är kul, fyllde hennes storasyster i. Ledarskap handlar om samarbete. Går det bra på tävling är det för att man lyckats dubbelt, både med sig själv och med hästen.
De var överens om att de lär sig att ta ansvar i stallet.

– Får hästen för mycket mat, så att den håller på att bli tjock? Eller för litet, så att den blir för smal? Man har ju ansvar för en levande varelse.
– Mockningen är inte alltid så kul, erkände den andra. Det är ganska tungt och luktar inte så gott, men det måste göras. Varje dag, varje vecka.

Ridsport är Sveriges näst största ungdomsidrott. 85 procent är tjejer. Det är en av få idrotter där tjejer och killar, unga och gamla tävlar på lika villkor. En halv miljon rider regelbundet.
Jag är inte en av dem. Som nybliven ponnypappa förstod jag snabbt hur litet jag förstod. Ta bara de obegripliga bokstavskombinationerna. En A-ponny är lägre än en B-ponny, men Lätt A är högre än Lätt B.

En tävlingsklass kan ha både avdelning A och B, och avgöras i bedömning A:0/A:0. Och inne på ridbanan finns det bokstäver runtom, utan någon som helst logisk ordning: AKVESHCMRBPF.
– Man får lära sig dem utantill, förklarade dottern. Abstrakt tänkande i de högre divisionerna. Då är det är enklare att förstå affischen som sitter på dörren i klubbrummet i Hedemora: ”Belöningen för ett väl utfört arbete är ett väl utfört arbete”.

Det är inte konstigt att forskning visar att stallet är en plantskola för kvinnliga ledare. Tidiga mornar och tydliga rutiner, självkänsla och samarbete, skit under naglarna och en mjuk mule under handen.

Kanske är det inte heller så konstigt att den som sysslar med ridsport får en tredjedel mindre statliga bidragspengar per år jämfört med den som spelar hockey. Eller att kommuner runtom i Sverige satsar miljonbelopp på att dopa manliga fotbolls- och hockeylag i Allsvenskan och SHL.

Hästar är ju en frukt som inte finns. De passar bäst på mackan.
Och så saknas det ju VIP-loger i ridhusen.
Ridsport är politik.
Inte minst i morgon.
Martin Borgs

Foto: Flickr/Rayand

Vill du ha fler krönikor och debattartiklar från Newsner, klickar du bara i gilla nedan och har du själv en text du vill ha publicerad så skicka den i ett meddelande på Facebook till Newsner Debatt.