10 skäl att skaffa hund. Det här kommer få dig att längta efter ett liv med hund.

I Sverige finns det runt 800 000 hundar och det är inte svårt att förstå varför de kallas människans bästa vän. Här är 10 orsaker till att skaffa hund. Om du redan har hund så ge den en stor kram när du läst det här. Det är verkligen helt fantastiskt vad mycket dom kan göra våra fyrfota vänner!

1. Du kommer alltid att mötas av en viftande svans.
En kompis till mig jobbade nätter och kom hem vid 05.00 på morgonen. Trots att det var kolsvart i hallen så hörde hon ljudet från en svans som viftade så intensivt att den smällde i väggen. Med en hund i hemmet möts du aldrig av tomhet och tystnad. Ett par pigga ögon och en viftande svans kommer att välkomna dig hem och du kommer genast att bli gladare. Studier från Japan visar att må bra-hormonet oxytocin ökar i kroppen bara av att en ägare tittar på sin hund.

2. Du kommer att få bättre hälsa (och få bättre morgonrutiner),
Det är näst intill omöjligt att motivera sig själv att kravla sig upp ur sängen och gå en rask morgonpromenad när det är varmt under täcket och minusgrader utanför dörren. Med en hund behöver du aldrig ens fundera över om du ska gå upp eller inte. Du måste upp. När du väl tagit dig ut så har hunden hjälpt dig till den bästa starten på dagen.
Amerikanska studier visar att många hundägare är i bättre fysisk form än icke-hundägare och det kan i förlängningen bland annat leda till att minska hjärtsjukdomar. Det har också visat sig att äldre människor som har hund behöver gå till doktorn mer sällan än de som inte har hund.

3. Hunden kan trösta dig när du är ledsen
Studier bekräftar det som så många hundägare redan vet: hundar kan känna av våra känslor. En studie visar att det är mer sannolikt att en hund går fram till en person som har ont och gråter än någon som inte gör det. Det visar inte bara hur empatiska de är, utan också deras starka vilja att trösta och hjälpa till att lindra smärta. Många deprimerade människor vittnar om att hundarna har gjort det lättare för dem att hantera vardagen. Hundar dömer inte. De älskar dig ovillkorligt även om du har det tufft.

Imgur

4. De motverkar din stress.
En hund lever alltid i nuet. Det finns inte några bekymmer kring vad som måste ordnas tills i morgon eller ältande över att det blev som det blev i går. Bara en blick mot din fyrfota vän
kan ge dig lite perspektiv på tillvaron: kanske behöver livet inte vara så förbannat krångligt när allt kommer omkring?
Att ha hunden med på jobbet betyder mycket för alla på arbetsplatsen. Enligt The International Journal of Workplace Health Management är människor som jobbar på kontor där det finns en hund mindre stressade och trivs bättre med sina jobb.

5. De kan tränas till att rädda ditt liv.
Visste du att hundar kan tränas till att känna av och larma innan en människa får ett epilepsianfall? Det finns också hundar som tränats till att känna av och skälla till om diabetessjuka får lågt blodsocker.
Tack vare nosens otroliga förmåga kan också vissa hundar tränas till att känna doften av cancer med 70-99 procents säkerhet.
Är du allergisk mot någonting kan du också ta hjälp av specialutbildade hundars nos för att hitta spår av exempelvis jordnötter.

6. De kan tränas till att underlätta ditt liv.
En hund behöver inte bara vara en glad kompanjon. Den kan också vara din bästa medhjälpare i vardagen. Du kan träna din hund till att hämta posten, stänga skåp, dra ut lådor, släcka lampor, plocka upp dina nycklar eller att söka upp din plånbok om du tappat bort den.
Gillar du att plocka svamp så kan du träna din hund att sniffa sig fram till kantarellerna i skogen.

7. Du blir mer social.
Du kommer ut och träffar andra människor när du har hund. Brittiska studier har kommit fram till att hundarna fungerar som en ”social katalysator”. De hjälper människor att komma ut oftare och dessutom blir det mer naturliga möten mellan hundägare än om du bara drog på dig jackan och stövlade ut genom dörren.
Inte nog med det! Med en jycke vid din sida ökar du också chanserna att hitta kärleken. En brittisk undersökning som gjorts på 700 personer visar att 60 procent tycker att det faktum att en person har en hund gör den mer attraktiv. Dessutom tycker 85 procent att det är enklare att ta kontakt med en person som har hund än en som inte har det.

8. Ditt barn kommer att må bättre.
Hundar kan vara riktiga lortgrisar. Men det behöver inte vara någonting dåligt! Tvärt om: studier visar att barn som lever med hundar är friskare. De hostar mindre, har mindre snuva och färre öroninfektioner. Forskarna tror att det här beror på att smutsen hundarna plockar med sig från naturen boostar barnens immunförsvar.
Det finns också forskning på att barn som föds till ett hem där det finns en hund löper mindre risk att senare i livet utveckla hudsjukdomen dermatitis herpetiformis (DH).

9. Hjälper dig att komma över kriser.
Hundar har hjälpt soldater att ta sig igenom posttraumatisk stress. Krigsveteranen Robert Soliz är bara ett av tusentals exempel. Han kom hem från Baghdad och var så traumatiserad att han inte kunde visa känslor och knappt förmådde sig att krama sina barn. Han engagerade sig i projektet ”Paws for purple heart” och efter att ha tillbringat sex veckor med en golden retriver började Soliz mår bättre och kände sig betydligt bekvämare tillsammans med sin familj. Sakta men säkert, med hundens hjälp, gick hans liv tillbaka till det han hade före kriget.

10. Du kommer att skratta mer.
Min hund Stoffe får mig att skratta varje dag. Redan på morgonen får han mig att le när han sträcker på sig i sängen för att kunna slicka mig i ansiktet. Han behöver inte kämpa med lustiga anekdoter och en punktlig punchline. När jag sitter vid datorn och jobbar så kommer han och trycker upp huvudet på tangentbordet och tittar på mig med en vädjande blick som får mig att smälta ihop till en liten pöl på golvet.
Han är det bästa som hänt mig och i hans ögon verkar jag vara det bästa som hänt honom. Jag förstår inte varför jag tvekade att skaffa hund.

Zandra Lundberg är skribent och stolt ägare till hunden Stoffe, en ettårig Griffon bruxellois. På Zandra Lundbergs Facebook-sida hittar du fler krönikor och texter av henne. Vi gillar Zandra, gör det du också!