2 väninnor är ute och paddlar – då upptäcker de något som fascinerat miljoner

Det börjar som en lugn och trivsam tur i kanoten. Två vänninor njuter av varandras sällskap, den friska luften och en sagolik natur medan de paddlar fram till ljudet av skvalpande vågor.

Plötsligt susar något förbi ovanför deras huvuden. De lyfter sina blickar – och möts inte bara av en, två eller tio… utan av hundratals, kanske till och med tusentals, starar som mullrar förbi i ett stort, svart moln.

Snart sträcker sig flocken så långt ögat kan nå på himlen.

Stararna roterar omkring, bjuder på förtrollande virvlar och skapar en hisnande show – rakt framför ögonen på två minst sagt förvånade människor.

Det häftiga fenomenet kallas ”murmuration”. Just starar tycks ha vissa instinktiva, matematiska förmågor som gör att de kan samordna sig i luften utan att kommunicera – något som också gör att de skyddas från att bli attackerade. Och visst är det fascinerande att se deras uppvisning!

”Det här videoklippet rör mig till tårar. Jag vet inte om det beror på naturens skönhet eller den mänskliga fascinationen av naturens skönhet. Allt jag vet är att jag älskar de här två kvinnorna och varje levande varelse på den här planeten”, skriver en användare på Youtube, där klippet har setts 10 miljoner gånger.

Jag kan inte annat än att hålla med – det här är naturen när den är som allra mäktigast.

Vilket maffigt skådespel!

Naturen slutar aldrig att fascinera. Dela om du håller med!