220 schimpanser räddas från djurförsök i USA.

220 schimpanser i USA kan nu äntligen räddas undan djurförsök. Detta efter två år av juridiska förhandlingar och påtryckningar från djurrättsaktivister, skriver Djurens Rätt.  

Djurförsök används inom flera olika forskningsområde, då det inte anses ”etiskt försvarbart” att utföra försöken på människor, skriver Djurens Rätt. Enligt organisationen kan försöken innebära stora risker, skador och lidande för djuren. Deras levnadsmiljö är i regel torftig och trång.

På forskningsanläggningen New Iberia Research Center i USA – som är en av de största djurförsöksanläggningarna i världen – håller man 220 schimpanser för djurförsök. Den yngsta är ett år gammal och den äldsta 50 år. Djurrättsaktivister har ansträngt sig för att få dem fria, med aporna Hercules och Leo i täten för gruppen.

chimpanzee-618379_960_720


Bildkälla

Hercules och Leo är tio år gamla och hölls till en början på djurförsöksanläggnignen Stony Brook, skriver Djurens Rätt. Sedan skickades de till New Iberia Research Center. De har varit instängda och utsatta för djurförsök halva sina liv.

Fler djurrättsaktivister har kämpat för att få aporna fria. Arbetet har letts av organisationen Nonhuman Rights Project – och nu har det gett resultat. Efter två års juridiska förhandlingar är det klart att de 220 schimpanserna kommer att omplaceras till en fristad som precis har startats av organisationen Project Chimp. Det är den största omplaceringen av apor någonsin i USA, skriver Djurens Rätt.

I fristaden slipper aporna djurförsök och de kommer att kunna leva resten av sina liv så naturligt som möjligt. Det kommer dock att ta mellan tre och fem år innan alla apor har flyttats, med start i sommar.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.