5 200 kor dör varje år när människor kastar burkar i naturen

Människor slänger aluminiumburkar mitt i naturen – och orsakar stort lidande för många djur. 

Skräpet skär upp magarna på kossorna inifrån och dödar ungefär 5 200 kor varje år, skriver tidningen Land

Nu kräver lantbrukare krafttag mot det dödliga nedskräpandet. 

© Wikimedia Commons

När burkarna slängs mitt på åkern eller ängen hamnar de till slut i lantbrukarnas slåttermaskiner. Där blir de till små metallbitar som hamnar i fodret som kossorna matas med. 

Det gör att kornas magar slits upp inifrån – och varje år beräknas omkring 5 200 kor dö på grund av detta. 

Nu vill lantbrukarna se krafttag mot nedskräpandet som kostar kossorna livet. 

Lotta och Kenneth Zetterlund är lantbrukare och tvingas nödslakta kor varje år. Detta efter att de fått i sig aluminium som förstör magarna. 

– Skärvorna går rakt in och sen tuggar dem om fodret flera gånger. Det skär sönder djuren invärtes. Tyvärr är det inget att göra och det går inte att skicka en sådan ko på slakt heller, så det blir kadaverbilen, säger Lotta Zetterlund till Sveriges Radio Gävleborg.

Josefine Söderqvist är 23 år och jobbar tillsammans med sin pappa på en gård utanför Vänersborg. De har förlorat fyra kor på senare år efter aluminiumburkar hittats i fodret. 

– Bitarna är sylvassa och kan skära upp magen inifrån. Vi plockar ju upp allt vi ser, men det går inte att se allt, säger Josefine till Metro

– Det är fruktansvärt nonchalant att folk bara slänger ut en massa skit.

Samtidigt driver Lantbrukarnas riksförbund kampanj för att få panten att öka till fem kronor. På så vis menar organisationen att nedskäpandet kan komma att minska. 

Dela om du också tycker det här är oacceptabelt! Det här måste få ett slut. Tillsammans kan vi skapa förståelse för att folk inte ska slänga skräp i naturen. 

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.