5 tecken alla hundägare måste känna till: Så vet du om din hund har epilepsi

Precis som människor kan även våra älskade hundar drabbas av epilepsi.

Epilepsi innebär att hunden får krampanfall i delar eller hela kroppen.

Kramperna kan gå över på några sekunder, men de kan pågå betydligt längre i allvarliga fall.

Epilepsi kan vara livshotande för hunden. Det kan även vara svårt att avgöra vad som är ett anfall och vad man som hundägare borde göra.

Epilepsi beror på en störning i hjärnan och kan inte botas. Men det går ofta att lindra tack vare medicin.

Newsner Djur har sammanställt information om sjukdomen och kommer gå igenom 5 vanliga tecken på att hunden drabbats av epilepsi, samt vad du som hundägare kan göra.

1. Beter sig udda

Hunden kan få små epileptiska anfall, vilket märks om hunden plötsligt beter sig lite udda. Det kan som exempel se ut som hunden sitter och tittar efter, och biter mot, inbillade flugor.

hund1

2. Rycker kraftigt i sömnen

När hunden sover drabbas den av ryckningar. Det är inte ovanligt att epileptiska anfall kommer när hunden sover eller vilar, men anfallen kan komma när som helst under dygnet.

hund2

3. Ändrar sitt beteende

Vid större anfall kan ett varningstecken vara att hunden ändrar sitt beteende. Hunden kan bli orolig, eller plötsligt bli apatisk, tittar ut i luften med tom blick.

hund3

4. Blir okontaktbar

Under ett anfall faller hunden ofta på sidan och blir okontaktbar. Det är inte ovanligt att hunden kissar eller bajsar på sig. Musklerna i kroppen eller delar av kroppen spänns och slappnar av gång på gång. Längden på ett anfall kan variera från några sekunder till minuter.

hund4

5. Är förvirrad

Efter ett epileptiskt anfall är hunden ofta förvirrad. Kanske känner hunden inte igen matte eller husse. Benen är vingliga och det kan verka som att hunden har problem med synen. Den här fasen kan hålla i sig upp mot 30 minuter.

De ovanstående 4 tecken är viktiga att vara uppmärksamma på, för att avgöra om din hund har epilepsi.

Rekommendationen är att alltid kontakta en veterinär om du misstänker din hund har epilepsi.

Det finns några saker du borde tänka på vid ett misstänkt anfall:

  • Om hundens anfall varar längre än fem minuter eller om den har flera anfall under en kort period bör du omedelbart kontakta din veterinär.
  • Om det är ett kortare anfall, låt hunden vara i ett tyst rum med dämpad belysning. Du ska även försöka att ta det lugn själv och plocka undan saker från golvet, så hunden inte skadar sig själv under anfallet.
  • Anfallen kan se mycket läskiga ut, men stoppa aldrig några fingrar eller saker i hundens mun. Försök heller inte att dra ut tungan. Då det är stor risk att både du och hunden skadar er.
  • Du kan även ta tid på hur länge hundens anfall varar, vilket kan underlätta för en veterinär att avgöra vad för medicin som eventuellt behövs.
  • Filma anfallet med mobilen, det kommer också underlätta för veterinären att förstå.

Källor: agria.se, veterinaren.nu

Hoppas den här artikeln kan vara till hjälp för dig och din hund. Dela gärna den vidare till andra hundägare!

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.