7 överraskande anledningar till varför du borde sova med din hund i sängen varje natt

Är det bra eller dåligt att ha hunden i sängen? Hundägare tycker ofta olika i denna fråga: en del tycker att det är ohygieniskt, medan andra tycker att det är hur mysigt som helst. Men nu visar faktiskt forskning att det finns stora fördelar med att sova tillsammans med sin hund.

En studie med 150 deltagare från Center for Sleep Medicine vid Mayo kliniken i Scottsdale Arizona kommer med ett riktigt spännande resultat för alla oss djurvänner.

Bland deltagarna uppgav 56 procent att de delar säng eller sovrum med en hund eller katt. Och i denna grupp uppger hela 41 procent att djuren faktiskt gör att de sover bättre under nätterna. Förklaringen var att djuren fick deltagarna att sova mer avslappnat och de kände sig även mer trygga med sitt husdjur vid sin sida.

Fortfarande inte övertygad? Här nedan har du sju anledningar till varför det är bra att sova med hunden i sängen.

1. De ger dig tröst

Att känna närhet av någon annan när man ska sova är den bästa trösten. En kram från sin bästa vän får de flesta att bli på bättre humör innan man ska sova.

2. De hjälper dig att somna

Jag har ofta svårt att somna på kvällarna, och jag vet att många andra har samma problem. Men en hund minskar stress och gör dig lungnare, vilket också gör det lättare att sova.

3. De minskar stress och oro

Det finns många bevis på att hundar minskar stress. Till exempel används terapihundar för att minska stress hos sjuka människor. 

4. De ger värme

Hundar vill gärna ligga nära. När jag hade hund så ville han alltid ligga på mina fötter när vi skulle sova. Det kan ju förstås bli ett problem på sommaren, men under kalla vintermånader är det underbart med lite extra värme i sängen.

5. De minskar risken för deprission

Hundar ger ovillkorlig kärlek. För de människor som lider av deprission kan faktiskt närheten till en hund göra att man mår bättre. 

6. De får dig att känna dig trygg

Vetskapen om att en annan finns vid ens sida får de flesta att känna sig tryggare. En del sover bredvid en partner, medan andra tycker att deras hund eller katt ger precis lika mycket trygghet.

7. Det är bra för din hund

Det är inte bara du som mår bättre av att ha hunden i sängen, även hunden uppskattar detta. Det finns ju ingen annan i världen som din hund älskar så mycket som dig, så att gosa med den i sängen kommer förgylla hundens liv också. 

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.