7 saker våra hundar gör för oss – som ger oss bättre hälsa och mer glädje

I Sverige finns det runt 800 000 hundar och det är inte svårt att förstå varför de kallas människans bästa vän. 

Här är 7 orsaker till att skaffa hund. Om du redan har hund så ge den en stor kram när du läst det här. Det är verkligen helt fantastiskt vad mycket de kan göra våra fyrfota vänner!

1. Bättre fysik.

Det kommer förmodligen inte som någon nyhet att din fysiska aktivitet ökar om du har en hund. Den måste ju rastas flera gånger om dagen, och vissa raser behöver riktigt mycket motion.

I genomsnitt går 60 procent av alla hundägare runt 160 minuter per vecka, enligt forsking baserad på samlade studier från 1990-2010.

822328-walking-the-dog

2. Minskad risk för hjärt och kärlsjukdomar.

För den som befinner sig i riskzonen för hjärt- kärlsjukdom kan ett husdjur (speciellt hund) minska risken för att drabbas, visar en undersökning från American Heart Association.

Det kan vara så att friskare människor också är mer benägna att bli djurägare, eller att människor med hundar tenderar att röra sig mer överlag. Hur det än är så har alltså hundägare mindre risk att drabbas av hjärt och kälsjukdom.

3. Bättre sömn.

Är du en sån som låter ditt husdjur sova i sängen? Det kan ha sina fördelar. Att sova med sitt husdjur kan minska stress och göra dig mer avslappnad, vilket leder till bättre sömn. Men på senare tid har studier visat att sömnen kan försämras med husdjur i sängen. Hur som helst, mysigt är det i alla fall…

1042798-tricolor-beagle-puppy-sleeping

4. Motverkar ensamhet.

Om du har ett husdjur hemma har du alltid en kompis att prata med, och krama när du känner dig ensam.

Studier har visat att ett husdjur kan hjälpa till att minska känslorna av ensamhet, speciellt bland ensamstående kvinnor.

5. Minskar risken för depression.

Hundar kan verkligen ge stöd till sin matte/husse. Enligt en studie i Journal of Personality and Social Psychology mår djurägare bättre både fysiskt och psykiskt än de som inte äger husdjur. Självförtroende ökar och husdjur kan stärka känslorna av tillhörighet och en meningsfull tillvaro. (Källa)

6. Kolesterolsänkande.

Dagliga promenader är ett bra sätt att hålla ditt kolesterol nere. Studier i Australien har visat att människor som äger husdjur hade såväl lägre kolesterol- som triglyceridnivåer.

787141-woman-and-a-dog-walking

7. Förebygga allergi

Barn som före sex månaders ålder exponerats för pälsdjur löper mindre risk att utveckla allergiska sjukdomar, hösnuva och eksem, enligt en studie publicerad i tidskriften Clinical & Experimental Allergy.

Vet du fler goda anledningar till att skaffa hund? Dela gärna artikeln vidare och berätta!

Djurbibeln står på djurens sida.