8 anledningar till varför vilda djur på cirkus måste förbjudas.

I dag är det fullt tillåtet med elefanter och sjölejon på svenska cirkusar. Här är åtta anledningar till varför Sverige omedelbart måste förbjuda vilda djur på cirkus. Gör som över 67 000 andra och skriv på Djurens Rätts och Newsners namninsamling.

Bildkälla: ADI. Bild från Bailey Bros. Circus.

Elephant-kick-seq-16-3k_pxl-734x375

• Nej, vilda djur gillar inte att uppträda.

Cirkusen vill att du ska tro att djuren har roligt under sitt framträdande. Verkligheten är att de följer sin skötares direktiv, som tränats upp under år av övergrepp. Elefanternas beteende i en cirkusmanege är inte naturligt. De står inte på huvudet av fri vilja.

• Nyfödda djur separeras från sina mödrar tidigt efter födsel.

Elefanter och många andra vilda djur är sociala individer. Men för att anpassas till cirkuslivet separeras de tidigt från sin mamma och föds upp i en för dem helt onormal miljö. Dessa djur visar tydliga tecken på stress, depression, frustration och ångest.

• Fysisk bestraffning är standardmetoden för träning.

Det finns mängder av filmbevis på hur man genom upprepad fysik bestraffning får djuren att genomföra diverse konster. Skötarna använder olika redskap, allt från piskor och påkar till elchockvapen. Skador som blödningar, svullnader och brutna ben har dokumenterats.

• Delvis svältning och uttorkning som bestraffning.

Man tränar inte djuren bara genom fysisk bestraffning. Det händer ofta att djuren tvingas gå långa perioder utan mat eller vatten om de inte uppträtt på ett korrekt sätt. Den här typen av behandling leder till att djuren blir rädda och enklare att kontrollera.

• Djuren kan utveckla allvarliga sjukdomar och handikapp.

Den skadliga miljön som djuren vistas i leder ofta till kortare livstid, mentala åkommor och fysiska handikapp. De problemen är särskilt vanliga hos elefanter, då cirkusmiljön är så långt ifrån deras naturliga miljö.

• Djuren tillbringar 96 procent av sin tid i bur.

I USA reser den genomsnittliga cirkusen 48 veckor om året. Under den tiden tvingas djuren tillbringa sin tid i bur. Statistik har visat att djuren ofta tillbringar 26 timmar i sträck i bur. Men det finns även fall där djuren varit bakom galler upp till 100 timmar i sträck.

• Den svenska djurskyddslagen är inte tillräcklig.

I djurskyddslagen står det gällande vilda djur på cirkus att ”djuren inte ska utsättas för onödigt lidande” och att ”djuren ska kunna leva ett arttypiskt beteende”. Men själva idén med cirkus är att djuren ska göra saker de normalt inte gör.

• Många länder har redan infört förbud.

Allt fler länder inser varför man måste förbjuda vilda djur på cirkus. Nederländerna, Colombia, Storbritannien, El Salvador, Kroatien, Singapore, Österrike, Costa Rica, Bulgarien, Israel, Slovenien, Peru, Paraguay och Belgien har alla infört ett förbud. Varför inte Sverige?

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.
Ungen var bortrövad i 4 år. Här går hon 10 mil i djungeln och möter sin mamma igen. Se när babyelefanten återförenas med sin mamma.
Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta. Läs Zandra Lundbergs krönika.
Malena Ernman kräver förbud av vilda djur på cirkus. Hjälp henne sprida detta och skriv på du också. Artisten är en av över 67 000 som skrivit under.

Publicerad av Newsner Djur