9 dolda tecken på att du måste ta ditt djur till veterinären – omedelbart

För oss människor känns det som en självklarhet: om vi mår dåligt eller har ont någonstans, ja då finns det alltid någon som vi kan vända oss till och berätta om det.

Tänk dig då hur det måste kännas att inte ha möjligheten att berätta högt och tydligt att något är fel och att man behöver hjälp. Just så är det nämligen för våra älskade djur.

Av just den anledningen är det också så otroligt viktigt att alla vi djurägare kan lära oss att hålla utkik efter de varningssignaler som djuren visar upp så gott de kan, via kroppsspråk eller avvikande beteende. Det kan vara skillnaden mellan ett välmående eller ett allvarligt sjukt djur – och därför har vi här listat 9 symptom som visar när det är dags att ta djuret till veterinären omedelbart.

Värt att poängtera är naturligtvis att det ibland kan finnas andra orsaker, men det är alltid bättre att göra ett veterinärbesök för mycket än ett för lite.

1. Vägrar äta

Försämrad aptit är ett av de tydligaste tecknen på att något är fel. Så om du märker att ditt djur har vägrat äta i över ett dygn, då är det hög tid att ta situationen på största allvar och åka iväg till närmaste veterinär.

Bakomliggande orsaker kan vara allt från bakterieinfektioner till parasiter eller tumörer – men det kan också bero på exempelvis tandvärk eller depression.

Bildkälla: Shutterstock

2. Extrem törst

Om ditt djur har börjat dricka mer än vanligt så kan det bero på en rad olika sjukdomar – som exempelvis diabetes eller problem med njurarna.

En katt ska normalt dricka ca 20-70 ml vätska per dygn medan en hunds riktlinjer ligger på ungefär 0,5 dl vatten per kilo kroppsvikt om dagen. Kom ihåg att hundar och katter som äter torrfoder dricker mer än de som bara äter blötmat.

Bildkälla: Shutterstock

3. Kissar mycket

Lite sammankopplat med om djuret dricker mycket är det viktigt att vara vaksam på om hunden eller katten kissar onormalt ofta.

Orsaker till detta kan nämligen vara problem som inkontinens, urinvägsinfektion, diabetes eller livmoderinflammation – och du ska i synnerhet vara uppmärksam på om ditt djur försöker kissa många gånger utan att det kommer något.

Bildkälla: Shutterstock

4. Sover mer än normalt

Katter kan sova omkring 16 timmar per dag, ibland längre om de är uttråkade. Men det kan också finnas andra orsaker, eftersom katter som lider av någon form av sjukdom ofta sover mer. Om du märker att katten sover mer än vanligt ska du därför kontakta din veterinär.

På samma sätt kan hundar som sover mer än normalt också lida av någon sjukdom, som exempelvis problem med sköldkörteln, diabetes eller infektioner.

Bildkälla: Shutterstock

5. Plötsligt aggressiv

Om ditt djur avviker från sitt normala beteende och börjar bli mer aggressiv så är det viktigt att hitta den bakomliggande orsaken.

Säg till exempel att den annars så mysiga och kramgoa katten förvandlas till en tiger som på en blinkning, då kan det ha att göra med allt från smärta till rädsla eller någon veterinärmedicinsk orsak.

Bildkälla: Shutterstock

6. Fel med ögonen

Om du misstänker att något är fel kan det ofta visa sig i djurets ögon. Röda ögon eller rinnande ögon är till exempel vanliga symptom på virus, bakterieinfektioner eller inflammationer.

När det gäller katter ska du vara extra uppmärksam på om det blir gulgrönt klet i ögonen.

Bildkälla: Shutterstock

7. Gömmer sig

Många djur drar sig undan för att sova – men om du märker att ditt djur plötsligt börjar vara mycket för sig själv, håller sig undan eller gömmer sig mer än vanligt så kan det vara ett dåligt tecken.

Detta kan nämligen ha koppling till någon sjukdom, inte minst om djuret samtidigt förlorar aptit, förändrar sina toalettrutiner eller lätt blir aggressiv.

Bildkälla: Shutterstock

8. Andningsproblem

Om ditt djur har svårigheter att andas, utan att ha genomfört någon fysisk ansträngning, så bör du genast kontakta veterinär.

Detta kan vara farligt och röra sig om allt från vätska i lungorna till hjärtsvikt.

Bildkälla: Shutterstock

9. Stirrar in i väggen

Om ditt djur har för vana att pressa huvudet mot väggen eller golvet är det dessvärre troligt att något inte står rätt till. 

Exempel på varför ditt djur gör så här kan vara demens, hjärnskakning, stroke, en tumör eller hjärninflammation.

Bildkälla: Twitter

Bonus: Så vet du om din katt är arg

Det kan vara svårt att förstå när ditt husdjur är benägen att bli aggressiv och reaktionen mot dig kan då komma oväntat. Men hos katter finns det i alla fall ett tydligt tecken på ilska: i ögonen. Om kattens ögon är öppna eller halvstängda med smala och vertikala pupiller så är den lugn, om pupillerna däremot är breda och runda så är det ett näst intill säkert tecken på att du inte bör närma dig katten just nu…

Inspiration: Brightside

Dela gärna den här viktiga informationen till alla du känner, så de också vet vilka varningssignaler de ska hålla utkik efter hos sina djur.