9 saker i vardagen som kan förgifta din hund – detta ska du tänka på

Alla som har haft hund vet att de kan vara experter på att äta saker de inte borde.

Inte nog med att de snabbt äter upp din mat om de får chansen – så tuggar de ibland i sig saker de absolut inte borde äta.

Därför är det viktigt att ha koll på vad som kan vara farligt.

Kolla in den här listan, och kom ihåg, kontakta alltid en veterinär om din hund börjar bli sjuk!

Om du misstänker att din hund har blivit förgiftad, finns det två frågor du direkt ska ställa dig.

1. Vad har hunden fått i sig?

2. Hur mycket har den fått i sig?

Rådgör därefter gärna med en veterinär

Här kommer listan över 9 saker i varden som kan förgifta din hund, som sammanställts Agria Djurförsäkringar.

Choklad

Choklad kan vara direkt giftigt för hunden, då det kan innehålla teobromin och koffein. Hur farligt det är beror på mängden choklad, samt hundens storlek. Symtom är kräkningar, buksmärtor och ökad törst.

Deg

Att äta en deg är ingen höjdare för hunden, då den jäser i magen, och alkohol bildas. Hunden kan bli full! Se till att ha extra koll på hunden, så den inte skadar sig.

Ekollon & Nötter

Ekollon innehåller ämnet tannin som är giftigt för hundar. En stor dos kan vara dödligt. Symtom kan vara feber, trötthet och minskad aptit. 

Det här visste jag inte, men nötter kan vara giftiga för din hund. Även saltade nötter kan vara det. Se upp för macadamianötter, som kan vara extra giftiga. Symtom kan vara slöhet och blodig avföring. Kan vara dödligt. 

Glykol

Kylarvätska är giftig för hundar, ofta även i liten mängd. Finns i kylar – och spolarvätska. Symtom är ökad törst, vinglighet.

Kakao

Kakao innehåller teobromin som är giftig för hundar. Symtom är kräkningar, buksmärtor och ökad törst.

Lök

Lök ska du överhuvudtaget inte ge till din hund. All lök, rå som tillagad, innehåller alicin som är giftigt för hundar. Det är svårt veta exakt hur mycket lök din hund tål, om den råkat äta det. Symtom är ofta diarré, kräkningar och kramper.

Russin

Hundar ska absolut inte äta vindruvor eller russin, då det kan leda till akut njursvikt hos hunden. Det spelar ingen roll vilka vindruvor det rör sig om, och så få som 4 druvor kan orsaka förgiftning hos hunden.

Salt

Hunden kan drabbas salt saltförgiftning, till exempel om den fått i sig för mycket salt mat.

Xylitol

Ämnet Xylitol kan vara svårt att ha koll på, det finns i tandkräm, tuggummi och godis. Det kan vara farligt för hundarna, då det sänker blodsockernivån. Tänk på att inte ge din hund något som kan innehålla Xylitol.

Det var många saker på den här listan jag inte hade koll på. Dela gärna så fler hundägare får ta del av den!