9 tecken på att din katt verkligen älskar dig

Vissa säger att katter inte är speciellt snälla, men det är knappast sant. En del tycker också att katter är mystiska, jämfört med hundar.

Ofta kan det vara lättare att tolka hundars känslor, men katten visar faktiskt också vad den känner – men kanske på ett mer subtilt sätt.

Du måste ha lite kunskap och katt-vana för att tolka signalerna. Visst, alla kan nog känna när en katt spinner, men det finns så mycket mer att leta efter om du vill lära känna din katt på riktigt!

Här är 9 tecken på att din katt älskar dig väldigt mycket.

# 1 Kärlek biter … men förhoppningsvis inte för hårt!

Det låter kanske oväntat, men veterinären Elizabeth Colleran menar att ett ”kärleksbett” faktiskt är en form av kommunikation från din katt.

Även om din katt ryta ifrån och bitas när den känner sig överstimulerad eller trött finns det också andra skäl till att din katt biter dig. Mer kärleksfulla sådana.

”Katten kan också bitas som en tecken på kärlek, i stunder när den känner en stark koppling till människan”, säger Elizabeth Colleran till Care.

# 2 Din katt följer dig som en skugga

Om din katt hela tiden följer efter dig och stryker sig mot dina ben, då finns det en bra chans till att den verkligen älskar dig.

Enligt Catster visar denna typ av beteende att din katt är intresserad av dig och vill vara där du är.  Även katter som inte brukar vara kärleksfulla kan uttrycka kärlek bara genom att vara där för dig.

# 3 Katten spinner

Kanske det mest uppenbara tecknet på att din katt älskar dig.

Även om katter kan spinna när de känner sig hotade eller nervösa, så brukar katten oftast spinna när den är avslappnad. Spinner din katt ofta bredvid dig på soffan?

Då kan du vara säker på att den gillar dig och trivs alldeles utmärkt!

# 4 Knådning

Ett annat tydligt tecken på din katts hängivenhet är ”knådning” eller ”mjölktrampning”. Min katt brukar alltid göra detta när den kommer och lägger sig på min mage!

Detta är ett härligt tecken på att den är fullständigt tillfreds med tillvaron och lika trygg som den kände sig hos sin mamma när den låg och diade.

# 5 Blinkningar eller slängkyssar

I den vilda naturen är detta ibland det yttersta tecknet på förtroende, tillfredsställelse och kärlek.

Om din katt tittar på dig med en vänlig blick och plötsligt blinkar i slowmotion (långsamt), då har du fått en slängkyss.

Katten vill säga att den älskar dig och litar på dig mer än någonting annat. Prova att göra det tillbaka med en vänlig ögonblinkning. Själva blinkningen meddelar motparten att ”jag är snäll”, enligt kattexperten Susanne Hellman Holmström.

# 6 Tar med sig presenter

De flesta kattägare har fått en… intressant gåva från sin katt.

Småfåglar och möss kanske inte är det trevligaste du fått i present, men det säger faktiskt ganska mycket om din katt. Om du har en kisse som fångar djur och stolt visar upp dessa för dig, är det ett tecken på tacksamhet och kärlek.

LiveScience förklarar: ”Genom att lämna ett dött djur på baksidan eller framför dörren ser din katt sig som en naturlig mamma och ledare. Du, hennes älskande ägare, representerar hennes surrogatfamilj”.

# 7 Titta på svansen!

Kattens svans är väldigt rörlig och kan kommunicera ut väldigt mycket.

En svagt böjd, hängande svans betyder; ”Jag känner mig trygg”.

En högburen svans betyder ”Hej, här kommer jag!” och ju högre buren svansen är, desto mer intresserad är katten av dig.

Om katten slingrar sin svans runt benen markerar den att den är trygg med sin ägare och katten ber eventuellt om att få lite gos också.

# 8 Visar upp magen

Om katten visar magen är det yttersta tecknet på tillförsikt, eftersom magen är kattens mest sårbara område.

Magen innehåller massor av viktiga organ så ute i naturen är detta ett område som kattdjur sannolikt kommer att skydda mest.

När din katt lägger sig på ett sätt som exponerar magen säger katten att den älskar dig och litar på dig.

# 9 Stångas med huvudet

När katten stöter ihop huvudet eller ”skallar dig” är det bara ett sätt för den att försöka gnugga sitt ansikte mot dig.

De har massor av körtlar som utsöndrar feromoner och varje ”signatur” är unik, precis som våra fingeravtryck är. När katten försöker lämna sin doft på dig är det för att säga ”du är min!”.

Vad tycker du? 

Gilla och dela detta vidare om du älskar katter!