Någon dumpade skadade hunden vid stationen – då gör kvinnan det ingen annan gör

Ensam. Övergiven. Rädd. New Yorks gator är en skoningslös plats för många djur – särskilt om man lämnats åt sitt öde.

Av alla tusentals pendlare i Brooklyn var det kanske många som såg att just den här tiken såg skräckslagen ut, men den ingen i den stressade folkmassan tog sig faktiskt tid för att agera. Utan möjlighet att röra sig fanns bara en svart sopsäck som säng för den märkbart rädda hunden.

Jag tycker att alla är värd något bättre än det, och det tyckte lyckligtvis Sarah Borok också. 

Sarah Borok/Facebook

Trots att hon var på väg hem från jobbet så lyckades hon ändå se igenom svärmen av människor och skådade en hund som var i behov av hjälp.

Sarah Borok/Facebook

Hon vägrade lämna henne ensam och satt vid tikens sida ända tills både polis och djurskyddsinspektör fanns på plats. När hunden var i säkerhet på ett djurhem i Brooklyn fick hon ett namn – Betsey. 

Sarah Borok/Facebook

Marisa Grimshaw jobbar på Mr. Bones & Co, djurhemmet dit Betsey togs, och säger såhär till The Dodo.

– Betsey var blyg och lugn, men ställde absolut inte till med några problem när hon kom till oss. Hon viftade på svansen och lät de andra hundarna komma fram till henne.

Äntligen i trygghet alltså – och visst kom Betsey ihåg den personen som hade sträckt ut en hjälpande hand.

Sarah Borok/Facebook

Betsey var jättespänd att träffa henne dagen efter hon kom till oss och kommer garanterat ihåg henne, säger Grimshaw om Sarahs besök hos djurhemmet.

Det som gör historien extra känslosam är att Betsey visade sig vara en så kallad ”Throwawaymama”. Ett uttryck som används om hundar som endast utnyttjas för att föda så många valpar som möjligt på så kort tid som möjligt. Efter ett tag så överges de bara, precis som i Betseys fall, där någon lämnat henne vid tunnelbanan.

– Det råder inga tvivel om att det var det Betsey användes till och hennes valpar är säkert sålda vid det här laget, säger Grimshaw. 

Sarah Borok/Facebook

Precis som många andra herrelösa hundar så var Betsey i dåligt skick när man hittade henne. Förutom att hennes päls var skitig hade Betsey synliga sår och kroppen var allmänt sargad.

– Hon hade liggsår på många ställen och hennes fötter hade fläckar som att hon hade bott i lera. Naglarna var så oklippta att hon inte kunde gå på asfalt, säger Grimshaw.

Sarah Borok/Facebook

Efter några dagar på djurhemmet började man leta efter ett permanent hem åt Betsey, men processen kan ta ett tag och det rådde inga tvivel var Betsey skulle sova en sista natt innan det var dags att flytta henne till ett temporärt fosterhem. Hos Sarah såklart.

Sarah Borok/Facebook

Just den här hunden skulle beröra mångas hjärtan efter att man fann henne där vid tågstationen. Betsey var länge ovan att leka och leva som hundar gör, mest för att hon blivit övergiven på gatan och aldrig fått möjligheten till ett vanligt liv. Hon kunde inte gå i koppel och var inte van tuggleksaker. Men Betsey hade nu lärt sig det kanske viktigaste av allt i världen – värdet av att ha en vän.

Sarah Borok/Facebook

Såhär skriver Sarah Borok på sin Facebook.

Sprid den här texten vidare om du tänker på alla oskyldiga hundar som lämnas våg för vind varje dag runt om i världen. Jag tycker att alla är värd något bättre än det, och det tyckte lyckligtvis Sarah också.