Alla trodde de var galna när de satte hunden i fängelse. Men fångarnas reaktion chockade ett helt land.

Kan livstidsdömda brottslingar uppfostra hundar? En organisation i USA har börjat erbjuda människor som sitter i fängelse att träna hundar till att bli ledarhundar för blinda. Och resultatet är fantastiskt.

Hundarna spenderar sitt första levandsår i fängelse tillsammans med en intern och lär sig det grundläggande för att bli lungna och trygga individer. Efter ett år flyttas de till ett mer avancerat träningsprogram för att bli ledarhundar.

Bildkälla

hund2

Det fanns en viss oro innan projektet startades. Skulle grova brottslingar kunna ta hand om hudar på ett bra sätt? Beverly Blanchard arbetar med projektet och hon var tveksam när hon först hörde om idén.

– Min första tanke var: jag kan inte skicka den här söta valpen till ett fängelse. Det var nervöst till en början, berättar hon.

Bildkälla

hund5

Livstidsdömde Dennis Lass fick den första valpen, och han gjorde ett fantastiskt jobb.

– Jag fick en möjlighet att hjälpa någon annan. Det händer inte ofta här, berättar han.

Fler hundar fick komma till fängelset och det visade sig att resultatet blev bättre än för de hundar som uppfostrades av vanliga familjer. Dessutom blev stämningen bland internerna mycket bättre.

Bildkälla

hund1

Det positiva för hundarna med att växa upp på det här sättet är att de intagna har mycket tid. De kan leka och träna dem hela dagarna och hundarna behöver sällan lämnas ensamma.

Bildkälla

hund3

Alla som är med i programmet tar det på stort allvar och det blir nästan som en tävling om vem som har den mest väluppfostrade och snällaste hunden.

För att få ansöka om att ta hand om en hund måste internerna ha visat ett gott uppförande och bevisa att de kan ta hand om hunden i ett år.

Bildkälla

hund4

En av dem berättar att han känner en större mening med livet efter att ha tagit hand om en hund. Nu gör han något gott.

Här nedan kan du se en film om hur träningen går till:

Bildkälla

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna