Arkivbild från Hälsingland 2022. Mikael Fritzon/TT

Allmänheten uppmanas samla in björnbajs – ska undersöka hur skogens bjässar mår

2 000 bajsprover.

Så mycket hoppas länsstyrelsen i Västerbotten få in när man nu uppmanar allmänheten att samla in spillning från björnar.

Bajset ska skickas till länsstyrelsen och sedan vidare till Stockholm för analys, skriver Västerbottens-Kuriren. Målet är att få en samlad bild av hur stor björnstammen i länet är, var djuren rör sig och hur de mår.

– Ju fler prover vi får, desto bättre. Med ett stort län och ganska glest mellan björnarna så är det är A och O att även jägare och allmänhet skickar in spillning, säger Jonas Gustafsson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten, till tidningen.

Länsstyrelsen tillhandahåller kit för uppsamling, men det går också bra att stoppa spillningen i en plastpåse eller ren behållare som kan förvaras i frysen tills det skickas in. Så hur känner man då igen björnens exkrementer?

– En typisk björnspillning innehåller mycket blåbär, framför allt på hösten. Och det är ofta en ganska stor hög, säger Gustafsson.

Inventeringen pågår från den 21 augusti till den 31 oktober och är ett samarbete mellan länsstyrelsen i Västerbotten, Jägareförbundet, Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, Naturhistoriska riksmuseet, Naturvårdsverket och Skandinaviska björnprojektet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev