Ammande mamma delar speciellt ögonblick med orangutang.

Amningen är värdefullt på flera olika sätt. Det ger närhet och anknytning till barnet, men framför allt är det väldigt viktigt för barnens hälsa. De allra flesta mammor vill amma och gör det också, men vissa får problem och kan inte. Tyvärr är det många mammor som känner skuld över detta och alltför många får också känna på omgivningens fördömande när de av olika skäl inte kan amma. Elizabeth Burrett från Australien är en av de mammor som haft problem med amningen. När hon födde sin 3-åriga dotter kunde hon inte amma henne och trots alla råd och tips från barnmorskor och vänner nådde hon en gräns där hon gav upp. Men när hon födde sin son några år gick det bättre. Och en speciell händelse, på Melbourne Zoo, fick henne att hjärta att smälta efter allt som hänt. Det var när hennes 13-veckor gamla son, Eli, blev hungrig, som mamma Elizabeth sökte upp ett lugn plats i djurparken där hon kunde mata honom. Då dök plötsligt två åskådare upp och började titta på henne… Vad hände sedan förvånade mamman, och även alla de som har hört henne berätta sin historia.

eli1

Elisabets 13-veckor gamla son, Eli, blev hungrig när familjen besökte Melbourne Zoo för att fira dottern i familje, som fyllde år. Mamma Elizabeth sökte upp en lugn vrå där hon kunde amma Eli. Hon hittade en lugn plats utanför orangutangernas inhägnad och snart fick hon oväntat besök. Två orangutanger kom dit för att titta på vad mamman höll på med.

instagram

Elizabeth säger att det som sedan hände var mycket ”.känslomässigt” Hon fick ögonkontakt med orangutangerna. Det kändes som mamma-orangutangen godkände hennes amning och visade sympati med Elizabeth, efter allt som hänt. ”Hon gick och gav med en lite ”nickning”. Det var helt fantastiskt”, säger Elizabeth till 774 ABC Melbourne och fortsätter:

”Jag kände mig så stolt, och jag kände att hon (orangutangen) var stolt över mig.”

instagram2

Elizabeth skrev också om sin upplevelse på Facebook, som hon beskriver som ”helt otrolig”. Den fick stor uppmärksamhet och många mammor som haft svårt att amma sina förstfödda barn kände igen sig.

Facebook.com/elizabeth.huntburrett, Instagram.com/zoosvictoria

dotter

Samspelet mellan henne och de intelligenta orangutangerna måste verkligen känts speciellt för denna mamma, med tanke på allt som hon gått igenom tidigare när hon inte kunnat amma sin dotter. Djur kan verkligen missa mer medkänsla och kärlek än vissa människor. Dela gärna om du tror att Elizabeth och orangutangerna delade ett speciellt ögonblick.