Anders har hjälpt 1000 skadade djur på sin mottagning – men nu tvingas han lägga ner efter sabotage

Ett av få rehabiliteringscenter för vilda djur i Stockholm tvingas stänga för gott.

Detta på grund av att verksamheten blivit drabbad av trakasserier och sabotage under en lång tid.

– Nu finns det ingen kraft eller glädje kvar, säger ägaren Anders Fredblad till sajten NVP.

Anders Fredblad startade en verksamhet med vård och hjälp till skadade vilda djur på Värmdö i Stockholm under våren 2018. ”Grönskans viltrehabilitering” har hjälpt närmare 1000 vilda djur som varit skadade och är en av de få centren som finns för vilda djur i Stockholmsområdet.

Posted by Grönskans Viltrehabilitering on Thursday, 24 May 2018

Tvingas stänga ned centret

Men nu tvingas ”Grönskans viltrehabilitering” att stänga ner på grund av trakasserier och sabotage – det skriver verksamheten i ett inlägg på Facebook.

Hej!Vi måste dessvärre meddela att:Grönskans Viltrehabilitering har sedan uppstart våren 2018 blivit utsatta för…

Posted by Grönskans Viltrehabilitering on Sunday, 30 June 2019

Folk ringer in: ”Falska, påhittade larm”

Anders Fredblad berättar för tidningen NVP om ett tragiskt år med trakasserier och falska anmälningar.

– Jag har bland annat tagit emot massor med falska, påhittade larm om skadade fåglar. Jag har åkt ut på ärenden om skadade djur som inte finns, under rådande högsäsong, när det har varit som mest arbete med djuren. Senast för en månad sedan var jag ute och letade i flera timmar efter en uggla som inte fanns, säger Anders Fredblad till NVP.

”Har förvandlat min dröm till en mardröm”

Efter uppstarten av centret 2018 utsågs han till årets Värmdöbo för sina fantastiska insatser. Men nu orkar han inte fortsätta längre.

– Nu finns det ingen kraft eller glädje kvar. Det är som en brunn som sinat, det finns inget mer vatten att hämta. Jag kan inte ens svara i telefon längre. Jag får mellan 70 och 100 samtal per dag, och varje gång det ringer knyter det sig i magen för jag vet inte vem som är i andra änden. De här människorna har förvandlat min dröm till en mardröm, säger Anders Fredblad till NVP.

Posted by Grönskans Viltrehabilitering on Friday, 22 June 2018

Ärendet är okänt för polisen

Enligt tidningen Mitti undersöker polisen ärendet. Men trots Anders Fredblads vädjan om trakasserier och sabotage känner inte Magnus Mohlin, kommunpolis för Värmdö på Nackapolisen, till ärendet sedan tidigare, enligt tidningen.

– Tre anmälningar har Anders Fredblad gjort sedan ett år tillbaka. Två ärekränkningsbrott och ett förtal. Jag kan inte säga så mycket mer än det men jag har förstått att han fått ett stort stöd, säger Magnus Mohlin till Mitti.

Man önskar att det fanns fler mottagningar för vilda djur… Sprid gärna detta vidare för att visa att du är emot djursabotage!