Äntligen: Förbjudet att operera bort klorna på katter i New Jersey

Om du har katt vet du att de gillar att klösas. På allt. De bryr sig inte om hur mycket din fåtölj eller soffa kostade – att vässa klorna är en del av deras natur.

De allra flesta som skaffar katt vet om detta och acceperar det. Man kan köpa klösbrädor och liknande för att ge sin katt möjlighet att klösa utan att förstöra möblerna. Men om man inte är beredd på att ett katt kan förstöra möblerna ska man inte ha någon. Så är det bara.

Tyvärr finns det en del idioter där ute som väljer att operera bort klorna på sina katter för att rädda möblerna. Detta är förbjudet i Sverige men tillåtet i flera stater i USA. Man räknar med att cirka 25 procent av alla katter i Nordamerika har fått sina klor bortopererade, så kallad ”declawing”.

Men nu kommer de glada nyheterna: Declawing förbjöds nyligen i New Jersey. Nu håller vi tummarna att fler stater följer deras exempel!

De flesta av oss skulle aldrig komma på tanken att skada våra djur bara för vår bekvämlighets skull. Vi skulle aldrig kunna tänka oss att ta bort ett av våra husdjurs mest grundläggande behov bara för att rädda tv-soffan där hemma. Men tyvärr finns det människor som gör det. I flera stater i USA är det tillåtet, och ganska vanligt, att operera bort klorna på katter.

Allt fler amerikaner protesterar mot ”declawing”, alltså att operera bort kattens klor. Operationen innebär att man tar bort en del av kattens tåben för att klorna inte ska växa ut igen. Självklart innebär operationen smärta för katten, men den tar även bort möjligheten att utföra ett naturligt och viktigt beteende – att få klösa. Det kan innebära psykiska problem för katten och till och med göra att den börjar bitas istället, eller slutar använda kattlådan.

Flickr / Jill Allyn Stafford

Enligt organisationen Paw Project har 25 procent, cirka 22 miljoner, av alla amerikanska katter gått igenom den onödiga operationen och fått sina klor borttagna. Det är fortfarande en vanlig opereration i många stater i USA.

Men som tur är har nu ännu en stat förbjudit denna smärtsamma operation. Det är nu förbjudet med declawing i New Jersey. Veterinärer som utför operationen kan straffas med upp till 1 000 dollar i böter eller sex månader i fängelse.

Flickr / Christmatos

Vad tycker du om den nya lagen? Dela gärna denna artikel och berätta vad du tycker.

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.