Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Australiens regering inför förbud mot djurtestad kosmetika.

Att testa produkter på djur är hemskt och bland det mest smärtsamma vi kan utsätta djuren för. I EU har förbud mot nya djurtestade kosmetika- och hygienprodukter redan införts – och nu har även Australiens regering satt ner foten. Från och med i juli nästa år kommer djurtestade kosmetika- och hygienprodukter inte längre att få säljas i landet.

Den nya australiensiska lagen klubbades igenom under fredagen och träder alltså i kraft i juli 2017. Då införs ett förbud mot försäljning av nya djurtestade kosmetika- och hygienprodukter i hela Australien – och förbudet gäller såväl slutprodukter som ingredienser.

Redan existerande produkter kommer dock att få finnas kvar på hyllorna, då förbudet enbart gäller försäljningen av nya produkter.

– Vi behöver inte längre testa kosmetika på djur och många länder, inklusive EU, har redan förbjudit användningen av kosmetiska ingredienser som har testats på djur, säger Australiens vice hälsominister Ken Wyatt enligt Daily Mail.

Den nya lagen är därmed densamma som det gällande förbudet i EU. När den lagen trädde i kraft 2013 sa Camilla Björkbom, förbundsordförande i Djurens rätt, så här:

– Den 11 mars 2013 är en historisk dag för Europas djurvänner, beskedet från EU räddar tusentals djur undan onödiga och plågsamma djurförsök, sa hon till Djurens rätt.

Äntligen, det var verkligen på tiden. Dela gärna vidare om du tycker att ännu fler länder ska följa efter och förbjuda djurtestad kosmetika!